Artykuł sponsorowany Właściwości prozdrowotne kasztanów jadalnych ze sklepu św. Hildegardy

Właściwości prozdrowotne kasztanów jadalnych ze sklepu św. Hildegardy

Pieczone kasztany jadalne nierozerwalnie kojarzą się ze spacerem po Paryżu. Tego typu przysmak można tam kupić na niemalże każdym ulicznym straganie. Mało kto pamięta, że dawniej kasztany jadalne były szeroko stosowane w medycynie naturalnej. Sama święta Hildegarda zachęcała do ich codziennego jedzenia. Jakie właściwości prozdrowotne przypisuje się jadalnym kasztanom? Zapytaliśmy o to specjalistę z Polskiego Centrum św. Hildegardy.

Wartości odżywcze zawarte w kasztanach jadalnych

Jadalne kasztany zawierają wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego. Nie brakuje w nich również potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz zdrowych kwasów tłuszczowych warunkujących sprawność umysłową. Oprócz tego w kasztanach jadalnych znajdziemy sacharozę, kwas jabłkowy i cytrynowy oraz lecytynę. Św. Hildegarda – niemiecka mniszka i ceniona uzdrowicielka – zalecała spożywanie kasztanów jadalnych osobom cierpiącym na schorzenia trzustki, migreny i kłopoty z pamięcią i koncentracją. W książkach napisanych przez dr Alfredę Walkowską można znaleźć wiele prostych przepisów na przygotowanie kasztanów jadalnych. Pozycja pt.: „Hildegardowa Kuchnia Polska” jest dostępna w sklepie online prowadzonym przez Polskie Centrum św. Hildegardy.

Jakie produkty na bazie kasztanów jadalnych można kupić w sklepie hildegardowym?

Zarówno w stacjonarnym, jak i internetowym sklepie należącym do Polskiego Centrum św. Hildegardy można nabyć wiele wartościowych dla zdrowia produktów. Jeżeli chodzi o kasztany jadalne, to w sprzedaży są między innymi:

  • suszone kasztany jadalne,

  • kasztany jadalne gotowane na parze,

  • kasztany jadalne gotowane,

  • makaron orkiszowo-kasztanowy,

  • esencja z kasztanów jadalnych,

  • ciasteczka orkiszowo-kasztanowe,

  • miód kasztanowy,

  • krem kasztanowy do kanapek.

Prawdziwym bestsellerem jest zaś mąka z kasztanów jadalnych. To idealna propozycja dla osób, które nie tolerują glutenu i chorych na celiakię. Mąkę kasztanową można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków, gdyż wyróżnia ją delikatny orzechowy smak i aromat. Mąka kasztanowa znakomicie współgra z miodami, suszonymi owocami, przyprawami i czekoladą. Można dodawać ją do zup i sosów w celu ich zagęszczenia. Produkt podkreśli też smak dań z drobiu i dziczyzny. Polskie Centrum św. Hildegardy oferuje wyroby z kasztanów jadalnych w konkurencyjnych cenach. Zapraszamy na zakupy!

Opracowanie:

Hildegarda Sp. z o.o.

Kraków , Karmelicka 21 lok. 17C

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas