Artykuł sponsorowany Popularne odmiany ziemniaków i sposób ich upraw

Popularne odmiany ziemniaków i sposób ich upraw

W Wielkopolsce pyra, w dialekcie śląskim kartofel, po kaszubsku bulwa, a w gwarze góralskiej grula. Mowa oczywiście o królu polskich stołów, najpopularniejszymi i najczęściej uprawianym przez rolników warzywie, czyli ziemniaku. Wbrew powszechnie panującym mitom, wcale nie jest kaloryczny, wystarczy go tylko odpowiednio przygotować. Mało kto wie, że bogaty w błonnik, witaminę C, potas i fosfor ziemniak ma tysiące odmian. Czym charakteryzują się popularne Gala, Lord i Satina? Jakie metody uprawy wykorzystują rolnicy, by podnieść jakość?

Ziemniak ziemniakowi nierówny

Ziemniak ze względu na szerokie zastosowanie, stał się niekwestionowanym liderem wśród roślin uprawianych w Polsce. Wykorzystuje się go bezpośrednio do spożycia, do produkcji skrobi, alkoholu, to z niego robi się pyszne puree, uwielbiane nie tylko przez dzieci frytki oraz chipsy będące przedstawicielem słonych przekąsek. Mocna pozycja ziemniaka sprawiła, że na rynku rolniczym pojawiło się wiele odmian tego warzywa, posiadających różne przeznaczenie i właściwości. Głównie chodzi tutaj o termin zbioru – od bardzo wczesnych odmian, po te późniejsze. Wśród jadalnych ziemniaków można wyróżnić także typ A, czyli sałatkowy, typ B – ogólnoużytkowy, typ C – mączysty.

Zarówno w kontekście uprawy, jak i dostępności na targowiskach i sieciach sklepowych, odmiany takie jak Gala, Lord i Satina zajmują wysoką pozycję. Na ich smak niewątpliwie wpływ na sposób uprawy. Integralna metoda ogranicza poziom chemizacji, co przyczynia się do zwiększenia walorów smakowych ziemniaków, a także sprawia, że są one zdrowsze.

- mówią właściciele Gospodarstwa Rolnego zajmującego się uprawą ziemniaków.

Inna odmiana, inna specyfika

Gala – zaliczana do odmian wczesnych, charakteryzuje się podwyższonymi wymaganiami wodnymi, dobrze się przechowuje, to typ AB, sprawdzi się jako składnik sałatek, gdyż nie rozpada się, nie rozgotowuje, dobrze się kroi, używany do zup i zapiekanek, przeznaczona głównie do sprzedaży detalicznej,

Lord – to odmiana bardzo wczesna, zaliczany do kulinarnego typu AB, zarówno jego skórka jak i miąższ ją żółte, ma owalno-okrągły kształt, utrzymuje walory smakowe nawet przy dłuższym czasie przechowywania, posiada niskie wymagania glebowe, odporny na suszę, co sprawia, że jest łatwa w uprawie przy niskiej ochronie, stosowana przez gospodarstwa ekologiczne

Satina – żółty miąższ i skórka, odmiana średnio wczesna, posiada kształtne, regularne, wyrównane bulwy, odporna na uszkodzenia, cechuje się bardzo wysokim poziomem odporności na suszę, nadaje się do uprawy praktycznie w każdych warunkach nawet na słabych glebach, pod względem kulinarnym to typ B, czyli ogólnoużytkowy, uniwersalny, po ugotowaniu ma zwięzłą strukturę, jednak nie sprawia trudności przy rozgniataniu go, wykorzystywany do robienia klusek, pyz, kopytek

Ziemniaki uprawiane przez Gospodarstwo Rolne Szczukowskich, posiadają certyfikat potwierdzający ich wysoką jakość oraz bezpieczeństwo procesów produkcyjnych. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas