Materiał Partnera Na co pomaga olej z czarnuszki?

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Popularność oleju z czarnuszki wykracza daleko poza naszą epokę. Esencja z czarnego kminu stosowana była już przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu i Egiptu. Stąd też olej z czarnuszki nazywany jest często złotem faraonów. Produkt ten ceniony jest i dziś, zwłaszcza przez osoby, które chcą żyć w stylu eko. Na jakie dolegliwości pomaga olej z czarnuszki? Jak się go stosuje?

Z czego składa się olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki produkowany jest z nasion kminu czarnego. Jest to niewysoka roślina jednoroczna zaliczana do rodziny jaskrowatych. Kwitnie na niebiesko w okresie od czerwca do września i uprawiana jest na terenach południowej Polski. Z nasion czarnuszki (kminu czarnego) można wyizolować 30-50% oleju. Najcenniejszy jest ten tłoczony na zimno, niefiltrowany, gdyż taki proces produkcji pozwala zachować najwięcej prozdrowotnych właściwości wyrobu. Jak informuje specjalista z firmy Olejowe Smaki – głównymi składnikami oleju z czarnuszki są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), takie jak:

  • linolowy z rodziny omega-6,
  • oleinowy z rodziny omega-9,
  • śladowe ilości kwasu alfa-linolenowego z rodziny omega-3,
  • rzadko spotykany w przyrodzie kwas eikozadienowy.

Ponadto olej z czarnuszki to znakomite źródło witaminy E, biotyny, wapnia, cynku, potasu i żelaza. Cechuje go także duża zawartość olejków eterycznych. Z tego względu ziarna czarnuszki cechują się nieco goryczkowym smakiem i doskonale sprawdzają się w kuchni jako przyprawa.

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki pomaga na wiele dolegliwości zdrowotnych. Wykazuje działanie:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwalergiczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwcukrzycowe,
  • mukolityczne,
  • przeciwbólowe.

Olej z kminu czarnego łagodzi stany zapalne skóry, wspomaga leczenie trądziku, łupieżu i grzybic. Działa także przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Wszystko dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy i NNKT, które obniżają poziom „złego cholesterolu” we krwi i wspierają pracę układu krążenia. Olej z czarnuszki polecany jest także pacjentom cukrzycowym ze względu na to, że reguluje poziom glukozy we krwi i zwiększa produkcję insuliny w trzustce aż o 70%. Nie można zapomnieć o zastosowaniu oleju z czarnuszki w kosmetyce. Jest on ważnym składnikiem kosmetyków naturalnych. Wzmacnia włosy i paznokcie oraz wykazuje zbawienne działanie na skórę – odżywia ją, dogłębnie nawilża i uelastycznia. Co więcej, olej z czarnuszki chroni przed fotostarzeniem, ponieważ działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki to wspaniały dodatek do sałatek, surówek, marynat i kasz. Warto stosować go do przyrządzania potraw, które nie wymagają obróbki termicznej. Wówczas mamy największą szansę, by w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Olej z czarnuszki można spożywać w małych ilościach po posiłku. Dopuszczalna dawka dla dziecka powyżej 6. roku życia i osoby dorosłej to 2,5-5ml oleju dziennie bądź 1,2-3 g zmielonych ziaren czarnuszki. Wyrób należy przechowywać w ciemniej butelce, w lodówce i spożyć przed upływem daty ważności.

Opracowanie:

Olejowe Smaki

Białystok , al. Jana Pawła II 59c lok. 2

Podziel się