Artykuł sponsorowany Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP

HACCP to system, którego wdrożenie niesie korzyści dla konsumentów i przedsiębiorców prowadzących działalność w branży spożywczej. Dzięki niemu klienci zyskują pewność, że żywność jest całkowicie bezpieczna, podczas gdy właściciele podmiotów gospodarczych mogą pochwalić się właściwie wdrożonym i funkcjonującym systemem, który buduje zaufanie konsumentów do firmy oraz poprawia jej wizerunek. Sprawdź, jakie inne korzyści wynikają z wdrożenia HACCP!

 

Charakterystyka systemu HACCP

HACCP jest Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych. Został on ukierunkowany na zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Ma za zadanie identyfikować, oceniać oraz kontrolować zagrożenia istotne dla tego bezpieczeństwa.

Wdrożenie systemu HACCP polega na ogół na:

  • identyfikacji zagrożeń dla żywności,
  • ocenie istotności zagrożeń i prawdopodobieństwa ich wystąpienia w trakcie produkcji żywności,
  • osiągnięciu bezpieczeństwa żywności w drodze kontroli procesu produkcyjnego, w miejscach szczególnie narażonych na ich pojawienie się.

 

Jest systemem obowiązkowym na obszarze Polski, obowiązuje firmy prowadzące działalność w gastronomii oraz w innych zakładach wytwarzających żywność. Każdy taki podmiot musi go wdrożyć, a następnie doskonalić, samodzielnie lub przy pomocy ekspertów.

Jak wskazują specjaliści firmy IPEST, obowiązek wdrożenia systemu HACCP został uregulowany prawnie. Mówią o nim Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także Rozporządzenie (We) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady, dotyczące ogólnych zasad i wymagań prawa żywnościowego. Regulacje prawne w tym zakresie wynikają również z przepisów Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

 

Korzyści z wdrożenia HACCP

Wdrożenie systemu jakościowego HACCP wiąże się z korzyściami takimi jak:

  • zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności,
  • spełnienie wymogów prawa żywnościowego,
  • aktualizowanie wiedzy oraz podnoszeniem świadomości personelu w tym zakresie,
  • zwiększenie dyscypliny personelu,
  • spełnienie wysokich oczekiwań klientów,
  • podniesienie poziomu jakości produktów,
  • zwiększenie możliwości podejmowania działań zaradczych,
  • doskonalenie infrastruktury podmiotu,
  • zmniejszenie strat produkcyjnych oraz popełnianych błędów.

 

Odpowiednie podejście do HACCP pozwala na szybkie wprowadzenie zasad, które usprawnią pracę i zapewnią realizację działań na najwyższym poziomie jakości. Warto więc zaangażować się w jego wdrożenie.

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas