Makaron pełnoziarnisty jako nieodłączny element codziennej diety
Artykuły spożywcze i trafikaMakaron pełnoziarnisty to zdrowsza i bardziej dietetyczna wersja popularnego białego makaronu. Dzięki dużej zawartości błonnika, witamin i minerałów, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie uzupełnia dietę redukcyjną.
Makaron pełnoziarnisty – unikatowy i wyrazisty
Cechami charakterystycznymi makaronu pełnoziarnistego są brązowa barwa (od jasnej do ciemnej) i konsystencja (po ugotowaniu jest dość twardy i sprężysty). Makaron występuje w wielu różnych kształtach – kokardkach, rurkach oraz nitkach – dzięki czemu może być wykorzystywany do przygotowania różnych potraw. Do jego produkcji wykorzystuje się całe, niełuskane nasiona zbóż (łącznie z okrywami), co pozwala uzyskać mąkę razową.
Właściwości makaronu pełnoziarnistego
Makaron pełnoziarnisty to produkt pełnowartościowy, którego skład obfituje w liczne substancje odżywcze m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom ciężarnym), niacynę (dla prawidłowej pracy układu nerwowego i zdrowego wyglądu skóry, fosfor, żelazo, potas i cynk (do prawidłowej pracy narządów wewnętrznych i mózgu). Występowanie błonnika w składzie sprawia, że po spożyciu makaronu przez długi czas utrzymuje się uczucie sytości, a organizm łatwiej trawi pokarm. Niski indeks glikemiczny sprawia, że makaron może być spożywany także przez cukrzyków.
Makaron pełnoziarnisty a kalorie
Jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia, jesteś na diecie lub musisz unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, makaron pełnoziarnisty to produkt dla ciebie. 100 gram makaronu dostarcza ok. 350 kcal, w tym ok. 15 gramów białek, 68 g węglowodanów i skrobi, 1,5 g tłuszczy oraz aż 6,5 g błonnika. W porównaniu do innych rodzajów makaronów bilans wartości odżywczych jest zdecydowanie korzystniejszy. Oczywiście, aby otrzymać makaron wysokiej jakości, warto sięgać do sprawdzonych źródeł i wiarygodnych producentów, takich jak Anna Pphu Amelia Marczak.
Spożycie dobrych makaronów pełnoziarnistych nie tylko usprawni procesy trawienne, ale i pomoże w oczyszczaniu organizmu z toksyn i obniży wchłanianie cholesterolu. Jedna porcja makaronu zrealizuje aż 20 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik! Specyficzny smak można z łatwością przełamać, komponując go z zupami, sosami i sałatkami. Makaron może być podawany na słono lub słodko. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kuchni śródziemnomorskiej lub połączony ze zdrowymi dodatkami, np. warzywami gotowanymi al dente czy białym mięsem.