Jedz kiszonki na zdrowie!
Artykuły spożywcze i trafikaWspółcześnie coraz więcej osób skarży się na problemy gastryczne, co jest wynikiem m.in. niedostatecznej podaży dobrych bakterii. Rozwiązaniem tego problemu są kiszonki, w tym najbardziej znane w Polsce ogórki kiszone oraz kapusta kiszona. Są to produkty o niebywałych właściwościach zdrowotnych, o których coraz częściej mówią lekarze i specjaliści w zakresie dietetyki. Dlaczego warto spożywać je każdego dnia?
Pozwalają zadbać o mikroflorę jelitową
Kolejne badania uświadamiają nam, że nawet 70% odporności człowieka wynika ze stanu flory bakteryjnej w jelitach. Niestety katastrofalny wpływ mają na nią przede wszystkim antybiotyki, które niszczą zarówno złe, jak i dobre bakterie. Aby przywrócić mikroflorę jelitową do jak najlepszego stanu, a przy tym pozbyć się toksyn, szybciej zwalczać infekcje oraz lepiej trawić pokarm, warto zwiększyć podaż kiszonek w codziennej diecie. Współcześnie nie musimy zajmować się ich pracochłonną produkcją, istnieją bowiem przedsiębiorstwa, które zrobią to za nas. Jednym z nich jest przetwórnia owocowo-warzywna Irena z siedzibą w Chabowie w woj. zachodniopomorskim zajmująca się produkcją kiszonej kapusty, ogórków, a także innych wysokiej jakości produktów, m.in. surówek czy włoszczyzny.
Stanowią bombę witaminową
Kiszonki to nie tylko bakterie, ale także ogromna ilość witamin takich jak A, C oraz K, a także tych z grupy B, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Taki kompleks witamin pozwala także na poprawę przyswajalności żelaza, dlatego warto konsumować je z produktami mięsnymi, a także z roślinami bogatymi w ten pierwiastek, w tym np. ze szpinakiem.
Zapobiegają otyłości
Nieprawidłowo zbalansowana flora bakteryjna czyli taka w której znajduje się więcej złych bakterii, doprowadza nie tylko do osłabienia odporności oraz do częstych infekcji, ale może korelować również z wyższą podatnością do tycia. Złe mikroorganizmy mogą bowiem doprowadzać do wzrostu apetytu na słodycze i inne, bardzo niezdrowe przekąski, co czasem nieuchronnie doprowadzi do wzrostu mas ciała. Remedium są kiszonki, które działają normująco na leptynę, która odpowiada za regulowanie uczucia głodu i sytości w ciągu dnia.
Kiszone produkty znane są od wieków, jednak w ostatnich latach wiele osób o nich zapomniało. Nasi przodkowie spożywali je z konieczności (brak urządzeń chłodzących), jednak zawsze zdawali sobie sprawę z ich niebywałych zalet. Powoli wracamy do nich także współcześnie, kiszonki pozwalają nam bowiem zachować zdrowie, piękną figurę, a także znacząco poprawić stan naszych jelit.