Artykuł sponsorowany Jedz kiszonki na zdrowie!

Jedz kiszonki na zdrowie!

Współcześnie coraz więcej osób skarży się na problemy gastryczne, co jest wynikiem m.in. niedostatecznej podaży dobrych bakterii. Rozwiązaniem tego problemu są kiszonki, w tym najbardziej znane w Polsce ogórki kiszone oraz kapusta kiszona. Są to produkty o niebywałych właściwościach zdrowotnych, o których coraz częściej mówią lekarze i specjaliści w zakresie dietetyki. Dlaczego warto spożywać je każdego dnia? 

Pozwalają zadbać o mikroflorę jelitową

Kolejne badania uświadamiają nam, że nawet 70% odporności człowieka wynika ze stanu flory bakteryjnej w jelitach. Niestety katastrofalny wpływ mają na nią przede wszystkim antybiotyki, które niszczą zarówno złe, jak i dobre bakterie. Aby przywrócić mikroflorę jelitową do jak najlepszego stanu, a przy tym pozbyć się toksyn, szybciej zwalczać infekcje oraz lepiej trawić pokarm, warto zwiększyć podaż kiszonek w codziennej diecie. Współcześnie nie musimy zajmować się ich pracochłonną produkcją, istnieją bowiem przedsiębiorstwa, które zrobią to za nas. Jednym z nich jest przetwórnia owocowo-warzywna Irena z siedzibą w Chabowie w woj. zachodniopomorskim zajmująca się produkcją kiszonej kapusty, ogórków, a także innych wysokiej jakości produktów, m.in. surówek czy włoszczyzny.

Stanowią bombę witaminową

Kiszonki to nie tylko bakterie, ale także ogromna ilość witamin takich jak A, C oraz K, a także tych z grupy B, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Taki kompleks witamin pozwala także na poprawę przyswajalności żelaza, dlatego warto konsumować je z produktami mięsnymi, a także z roślinami bogatymi w ten pierwiastek, w tym np. ze szpinakiem.

Zapobiegają otyłości

Nieprawidłowo zbalansowana flora bakteryjna czyli taka w której znajduje się więcej złych bakterii, doprowadza nie tylko do osłabienia odporności oraz do częstych infekcji, ale może korelować również z wyższą podatnością do tycia. Złe mikroorganizmy mogą bowiem doprowadzać do wzrostu apetytu na słodycze i inne, bardzo niezdrowe przekąski, co czasem nieuchronnie doprowadzi do wzrostu mas ciała. Remedium są kiszonki, które działają normująco na leptynę, która odpowiada za regulowanie uczucia głodu i sytości w ciągu dnia.

Kiszone produkty znane są od wieków, jednak w ostatnich latach wiele osób o nich zapomniało. Nasi przodkowie spożywali je z konieczności (brak urządzeń chłodzących), jednak zawsze zdawali sobie sprawę z ich niebywałych zalet. Powoli wracamy do nich także współcześnie, kiszonki pozwalają nam bowiem zachować zdrowie, piękną figurę, a także znacząco poprawić stan naszych jelit.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas