Marynowane pieczarki coraz chętniej wykorzystywane w kuchni
Artykuły spożywcze i trafikaWalory smakowe i zdrowotne grzybów, w tym również pieczarek, są znane kucharzom nie od dziś. Nic zatem dziwnego, że chętnie wykorzystują je w wielu daniach i pod różnymi postaciami. W dawnych czasach były uznawane za produkt luksusowy, do którego dostęp mieli jedynie najbogatsi. Dziś każdy może pozwolić sobie na ich spożycie. Można je dostać praktycznie wszędzie - zarówno w warzywniaku, jak i supermarkecie.
Dlaczego pieczarki zyskały taką popularność?
Pieczarki są bogatym źródłem witaminy D i żelaza. Nic zatem dziwnego, że osoby zmagające się z niedoborami tych minerałów chętnie sięgają po wspomniane grzyby. Bez względu na to, czy są to pieczarki marynowane, czy surowe, z powodzeniem wprowadzają je do swojej diety, mając na uwadze nie tylko wartościowe składniki odżywcze, ale również walory smakowe.
Przyglądając się przepisom, w których skład wchodzą różne postacie pieczarek, można stwierdzić, że ten niepozorny grzyb o białym kapeluszu święci triumfy w wielu polskich i zagranicznych kuchniach. Gospodynie domowe robiące roladki, chętnie sięgają po pieczarki prosto ze straganu. Jeśli jednak przygotowują pyszną sałatkę, wyciągają rękę po słoiczek marynowanych grzybów. Ich szczególny lekko słono-kwaśny smak sprawia, że doskonale nadają się do sałatkowej mieszaniny.