Artykuł sponsorowany Marynowane pieczarki coraz chętniej wykorzystywane w kuchni

Marynowane pieczarki coraz chętniej wykorzystywane w kuchni

Walory smakowe i zdrowotne grzybów, w tym również pieczarek, są znane kucharzom nie od dziś. Nic zatem dziwnego, że chętnie wykorzystują je w wielu daniach i pod różnymi postaciami. W dawnych czasach były uznawane za produkt luksusowy, do którego dostęp mieli jedynie najbogatsi. Dziś każdy może pozwolić sobie na ich spożycie. Można je dostać praktycznie wszędzie - zarówno w warzywniaku, jak i supermarkecie. 

Dlaczego pieczarki zyskały taką popularność?

Pieczarki są bogatym źródłem witaminy D i żelaza. Nic zatem dziwnego, że osoby zmagające się z niedoborami tych minerałów chętnie sięgają po wspomniane grzyby. Bez względu na to, czy są to pieczarki marynowane, czy surowe, z powodzeniem wprowadzają je do swojej diety, mając na uwadze nie tylko wartościowe składniki odżywcze, ale również walory smakowe.

Przyglądając się przepisom, w których skład wchodzą różne postacie pieczarek, można stwierdzić, że ten niepozorny grzyb o białym kapeluszu święci triumfy w wielu polskich i zagranicznych kuchniach. Gospodynie domowe robiące roladki, chętnie sięgają po pieczarki prosto ze straganu. Jeśli jednak przygotowują pyszną sałatkę, wyciągają rękę po słoiczek marynowanych grzybów. Ich szczególny lekko słono-kwaśny smak sprawia, że doskonale nadają się do sałatkowej mieszaniny.

Co takiego mają w sobie marynowane pieczarki?

Smak marynowanych pieczarek doskonale komponuje się z rozmaitymi dodatkami, takimi jak ryż, warzywa, czy mięso. Doskonale z tego faktu zdaje sobie sprawę jeden z producentów tego smakołyku - firma Magro Mk Sp. z o.o. Sp.k. Szukając przepisów, w których można wykorzystać pieczarki, zarówno te surowe, jak i marynowane, nie trzeba się trudzić. Istnieje wiele zastosowań zarówno tych pierwszych, jak i tych drugich. Często również marynowana wersja grzyba wykorzystywana jest jako samodzielna przekąska. Można ich także użyć do stworzenia koreczków (doskonale sprawdzą się obok żółtego sera i ulubionej szynki, a także oliwki lub marynowanej papryki), czy do urozmaicenia wspomnianych wyżej sałatek. Tak naprawdę wszystko zależy od pomysłu i kubków smakowych kucharza.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas