Jakie rodzaje mąki możemy zakupić?
Artykuły spożywcze i trafikaMąka jest podstawowym składnikiem wielu rodzajów jedzenia. To z jej pomocą możemy upiec pyszne chleby, bułki, ciasta i wiele innych, dobrych typów pożywienia. Jest to składnik znany już od setek lat, dzięki któremu wiele osób mogło przygotować syty posiłek nadający energii przed ciężką pracą. Obecnie na rynku znajdziemy bardzo wiele różnych typów mąki. Każda z nich jest trochę inna i nadaje się do innego rodzaju wypieków.
Podstawowy składnik wypieków
Mąka stanowi podstawowy składnik wielu ciast i pieczywa. W dawnych czasach do pieczenia wykorzystywano wyłącznie z mąki pszennej. Jednak jeżeli spojrzymy na obecną ofertę wielu piekarni i cukierni, zobaczymy, że produkty wypiekane są z różnych typów mąki, które często są ze sobą mieszane, by uzyskać jak najlepszy efekt. Jedni z nas nie zwracają dużej uwagi na typ i rodzaj mąki, gdyż zazwyczaj wybierają tą najpopularniejszą, która „nadaje się do wszystkiego”. Jednak osoby bardziej wprawione w pieczenie, doskonale wiedzą, którego produktu użyć, aby otrzymać jak najznakomitszy rezultat swoich kulinarnych poczynań. Warto więc poznać ofertę obecną na rynku. Dzięki temu możemy wybrać rodzaj najbardziej odpowiedni dla danego typu jedzenia.
Rodzaje mąki i ich zastosowanie
Na rynku znaleźć możemy mąkę paczkowaną i mąkę piekarniczą. Ta pierwsza nadaje się typowo do użytku domowego i jest pakowana w małe opakowania. Drugi rodzaj z kolei jest dedykowany do użytku profesjonalnego, czyli dla osób prowadzących piekarnie i inne firmy z tego obszaru. Najpopularniejszą mąką jest pszenna, która stanowi źródło błonnika, a także witamin z grupy B i E. Innym znanym typem jest mąka żytnia, z której otrzymujemy pieczywo o ciemnym kolorze. Dodaje ona niezwykłego smaku i aromatu, jeżeli zmieszamy ją z mąką pszenną. Istnieje także mąka makaronowa, która jest specjalnie stworzona do wytwarzania makaronu.