Artykuł sponsorowany Mąka konopna - jak jej użyć w kuchni?

Mąka konopna - jak jej użyć w kuchni?

Właściwości mąki z konopi

Spożywanie mąki z konopi niesie szereg korzyści dla ludzkiego organizmu. Stoją za nimi przede wszystkim właściwości samych nasion konopi siewnej, z których mąka konopna powstaje. Jako, że mąka konopna jest bezglutenowa i bezzbożowa, z pewnością znajdzie zastosowanie w opracowaniu diety dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Delikatnie orzechowa, lekko gorzka w smaku mąka konopna to istne bogactwo łatwo przyswajalnych przez człowieka białek. Ponadto zawiera mnóstwo witamin i enzymów, a także zdrowe tłuszcze omega 3 - 6 - 9. Trzeba przyznać, że zawartością składników odżywczych mąka konopna bije najpopularniejszą w Polsce mąkę pszenną na głowę. Tylko czy może ją zastąpić?

Mąka konopna w Twojej kuchni

Mąka to mąka. Nie jest zatem szczególnie zaskakujące, że także ta wytwarzana z ziaren konopi siewnej świetnie nadaje się do pieczenia. Wykorzystując mąkę konopną można przygotować bezglutenowe wypieki: chleb, tartę, babeczki czy ciasto. Jest tylko jedno zastrzeżenie: wypiek z samej mąki konopnej „nie rośnie”. Jeśli więc chcesz, by np. chleb był wysoki i puszysty, konieczne jest połączenie mąki z nasion konopi z mąką innego typu, gdzie na jedną część mąki konopnej przypadają cztery części innej mąki.

O tym, jakie inne potrawy można przygotować wykorzystując mąkę konopną, zapytaliśmy pracownika firmy NatVita – producenta bio żywności:

– Z własnego doświadczenia wiem, że naleśniki z mąki konopnej są bardzo sycące i zaskakują ciekawym smakiem. Poza tym mąka konopna świetnie sprawdza się jako baza wszelkich placków, a nawet wegetariańskich burgerów. Z powodzeniem można nią także zagęszczać zupy i sosy. Na rzecz mąki z konopi naprawdę warto ograniczyć mąkę pszenną, która nie dostarcza tak wielu składników odżywczych, co więcej zawiera gluten oraz bardzo często glifosat w ilościach ekstremalnych dla naszych organizmów.

Odżywczy dodatek do koktajli i nie tylko

A jeżeli pieczenie, gotowanie i smażenie nie jest Twoją mocną stroną, to nic nie szkodzi. Moc zastosowań mąki konopnej pozwala skorzystać z jej dobrych właściwości także Tobie. Mąka z konopi nie wymaga obróbki termicznej i może być bezpiecznie spożywana na surowo jako odżywczy dodatek do:

  • koktajli (szczególnie warzywnych),
  • shake'ów (jako dodatkowa porcja białka!),
  • owsianek (w nich dodatków nigdy dość),
  • sałatek (do posypania gotowej sałatki).

Jak widać, mąka konopna jest produktem, który nietrudno wykorzystać w kuchni. Miłośników gotowania dodatkowo zachęcamy do eksperymentowania - wykorzystując mąkę z konopi można modyfikować wiele tradycyjnych przepisów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas