Artykuł sponsorowany Jaki makaron wybrać – makaron jajeczny czy zwykły?

Jaki makaron wybrać – makaron jajeczny czy zwykły?

Żyjemy w czasach, gdy na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej towarów z różnych branż. Skutkuje to tym, że czasem mamy problem z podjęciem decyzji zakupowej. Przyjrzyjmy się rodzajom makaronów. Najczęściej dostępne są te z semoliny, ale do wyboru mamy także makarony jajeczne. Czym się od siebie różnią? Który typ makaronu włączyć do swojej zdrowej diety?

Makaron wcale nie jest taki tuczący

Zanim przejdziemy do opisów rodzajów makaronu, odpowiedzmy najpierw na pytanie, czy ten typ pożywienia jest w ogóle zdrowy? Wokół makaronu narosło bowiem kilka mitów mówiących o jego rzekomej kaloryczności. Prawda jest natomiast taka, że dobrej jakości makaron jest wartościowym, bogatym w składniki odżywcze posiłkiem, a dodatkowo ma niewiele kalorii. Można przyjąć, że przeciętnie po ugotowaniu porcja makaronu to około 110 kcal na 100 g. Warto więc włączyć makarony do diety, ale trzeba uważać na tuczące sosy i dodatki – najlepiej wybierać te lekkie i zdrowe.

Makaron z semoliny

Makarony z semoliny to produkty najczęściej pojawiające się na sklepowych półkach. Produkuje się je z mąki semoliny, otrzymywanej z pszenicy durum. Jest ona twarda, dzięki czemu gotowy produkt można z łatwością ugotować al dente, czyli na lekko twardo. To typowo włoski makaron, w którym poza wspomnianą mąką i wodą nie może znaleźć się żaden inny składnik. Jest dzięki temu mniej kaloryczny niż makaron jajeczny, ale zawiera mniej białka.

Makarony jajeczne

Makaron jajeczny jest typowo polskim produktem, który często nazywa się także makaronem domowym. Jest tak dlatego, że do jego przygotowania używa się składników typowych dla polskiej wsi i właśnie taki makaron zagniatały swego czasu nasze babcie.

W swoim składzie zawiera oczywiście jajka w liczbie zależnej od rodzaju, może być ich cztery lub sześć, a nawet osiem na kilogram mąki, najczęściej pszennej, tej tradycyjnej. Od makaronu z semoliny różni się on głównie kolorem – jest bardziej żółty – oraz tym, że cechuje się większą miękkością. W związku z tym trudno jest ugotować go al dente. Często do sklepowych makaronów jajecznych dodaje się jajka w formie sproszkowanej zamiast świeżych, a to ma negatywny wpływ na smak oraz wartości odżywcze produktu. Aby mieć pewność, że makaron przygotowano z wysokiej jakości składników, najlepiej wybierać marki sprawdzone. Firma Anna PPHU produkuje makarony jajeczne już od 1993 roku, a do ich przygotowywania wykorzystuje tylko świeże jaja.

Makaron domowy czy kupny?

Niegdyś robienie makaronu w domu było na porządku dziennym, dziś niewiele osób ma na to czas. Warto więc korzystać z dobrodziejstw sklepowych półek, ale trzeba pamiętać o tym, by wybierać produkty wysokiej jakości. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas