Artykuł sponsorowany Jak szybko topić i temperować czekoladę?

Jak szybko topić i temperować czekoladę?

W praktyce rzemieślniczej liczy się nie tylko szybkość pracy, ale także skuteczność potwierdzona wysoką jakością. Przy obróbce cukierniczej, tak cenionego na całym świecie przysmaku, jakim jest czekolada, niezbędne są niezawodne maszyn, zapewniające najwyższy standard technologiczny. Dlatego warto dowiedzieć się, jak przebiega topienie i temperowania czekolady.

Parę słów o fenomenie czekolady

Czekolada jest najbardziej cenionym smakołykiem znanym pod każdą szerokością geograficzną. Cieszy się zasłużoną popularnością w każdej kulturze kulinarnej i każdym klimacie przez osoby w różnym wieku. Produkowana jest z ziaren kakaowca, które po zerwaniu poddaje się krótkiej fermentacji, a po wysuszeniu praży w wysokiej temperaturze. W ten sposób surowiec zyskuje charakterystyczny smak i aromat. Kolejnym etapem jest proces, dzięki któremu czekolada uzyskuje konsystencja gęstego płynu. Jest mieszana, prasowana i ugniatana oraz na zmianę podgrzewana i oziębiana. W takiej formie najczęściej trafia do zakładów cukierniczych.

Pierwszym etapem produkcji jest topienie czekolady

Najlepszym rozwiązaniem dla zakładów cukierniczych jest uruchomienia kompletnej linii do produkcji wyrobów czekoladowych takich jak, czekolady, praliny, trufli, oblanych czekoladą produktów cukierniczych. Oczywiście urządzenia takie można dopasować do konkretnych planów produkcyjnych i typu wyrobów. Jednym z bardziej aktywnych dostawców linii do produkcji słodyczy, nie tylko w Warszawie, ale w całym kraju jest dystrybutor maszyn cukierniczych BMC Polska. Pierwszym etapem produkcji wyrobów czekoladowych jest topienie masy w specjalnych zbiornikach tzw. topielnikach. Urządzenia te skonstruowane zostały z myślą o przechowywaniu czekolady, ale przede wszystkim o jej odpowiednim podgrzaniu. Automatyczne kotły do roztapiania czekolady mogą pracować w trybie ciągłym. Występują w kilku pojemnościach i dysponują elektronicznym sterownikiem temperatury.

Temperówka do czekolady

Najważniejszym urządzeniem wchodzącym w skład linii do produkcji wyrobów czekoladowych jest temperówka do czekolady. Jest to maszyna odpowiedzialna za wstępną krystalizację zawartego w czekoladzie masła kakaowego. Ten etap jest ważnym elementem przygotowania czekolady do dalszej produkcji. Temperowanie sprawia, że czekolada przybiera stabilną krystaliczną formę oraz zapewnia jej połysk i odpowiednią łamliwość. Dobrej jakości temperówki do czekolady wykonane są ze wysokogatunkowej stali nierdzewnej i zintegrowane mogą być ze zbiornikiem do podgrzewania czekolady, stołem wibracyjnym, a także wyposażone w różnego typu głowice do tworzenia kurtyn do oblewania czekoladą lub wzorów do dekorowania ciastek.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas