Artykuł sponsorowany Fakty i mity na temat mięsa odścięgnianego

Fakty i mity na temat mięsa odścięgnianego

Mięso to bez wątpienia cenne źródło białka oraz witamin, które dostarcza do organizmu każdego człowieka niezbędne substancje odżywcze. W szczególności ma to znaczenie w odniesieniu do mięsa odścięgnianego, takiego jak indyk i kurczak, które nie tylko jest najchudsze, ale zawiera również największą ilość białka. Niestety w ostatnim czasie wokół tego rodzaju mięsa powstało wiele wątpliwości. Poznaj fakty i mity na temat mięsa odścięgnianego!

Mięso odścięgniane - co to właściwie jest?

Mięso odścięgniane inaczej nazywane Baader to potoczna nazwa mięsa uzyskiwana za pomocą specjalistycznych maszyn. Między innymi otrzymanie produktów mięsnych polega na umieszczeniu masy mięsnej w separatorach miękkich oraz przetransportowaniu jej do perforowanych bębnów.

W porównaniu do mięsa odkostnianego mechaniczne, w których używane są sita o średnicy 1 mm, mięso typu Baader wytłaczane jest w sitach 3 milimetrowych. Co więcej, dzięki zastosowaniu takiej metody, pozostałości po masie mięsnej utrzymywane są z dala od końcowego produktu, co sprawia, że otrzymane mięso drobiowe charakteryzuje się znacznie wyższą jakością. - tłumaczy przedstawiciel firmy Starmeat, oferującej Baader z drobiu.

Fakty i mity na temat mięsa typu Baader

Wiele osób uważa, że mięso jest zbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Oczywiście istnieje możliwość zastępowania produktów zwierzęcych roślinnymi, niemniej jednak odpowiednio zrównoważona dieta to klucz do utrzymania zdrowia w dobrej kondycji. Mięso typu Baader, zwłaszcza mięso drobiowe to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Dlatego też powinno ono stanowić ważny składnik diety dorosłych, dzieci oraz osób aktywnych fizycznie. Z racji tego, że mięso z kurczaka i indyka jest lekkostrawne oraz zawiera duże ilości białka przy jednocześnie niskim poziomie tłuszczu, świetnie nadaje się także do diet redukcyjnych, ponieważ zapewnia uczucie sytości i przyspiesza metabolizm.

Warto wspomnieć o micie mówiącym o tym, że każdy kurczak ma ten sam smak. Tak naprawdę smak kurczaka zależny jest od wielu czynników, m.in. od stanu zdrowia, długości chowu, ale znaczenie ma także proces otrzymywania masy mięsnej, a zwłaszcza wybranej metody, ponieważ metoda odścięgniania gwarantuje mięso drobiowe o znacznie wyższych walorach smakowych. Jednym z największych mitów na temat mięsa drobiowego odścięgnianego jest również to, że jest ono nafaszerowane różnymi szkodliwymi substancjami. Nie jest to jednak prawda, ponieważ podawanie antybiotyków oraz hormonów zwierzętom jest surowo zakazane, natomiast w przypadku choroby i konieczności podania leków, zwierzęta nie są dopuszczane do uboju.

Jak wybrać dobrej jakości mięso?

Wybór mięsa dobrej jakości musi brać pod uwagę kilka istotnych kwestii, ponieważ w znacznym stopniu wpływa to na jego walory smakowe. Świeże mięso drobiowe Baader powinno być różowo-czerwone albo ciemno-czerwone, jego zapach musi pozostawać naturalny, z kolei struktura mięsa powinna być zwarta oraz sprężysta. Warto również wybierać mięso od producentów z odpowiednimi certyfikatami, m.in. takimi jak certyfikat HACCP, który gwarantuje otrzymanie mięsa wysokiej jakości, które zostało dopuszczone do sprzedaży zgodnie z wszelkimi wymogami.

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas