Materiał Partnera Dlaczego drób ekologiczny jest lepszy niż przemysłowy?

Dlaczego drób ekologiczny jest lepszy niż przemysłowy?

Obecnie bardzo modna jest ekologia oraz zdrowy styl życia. Jako społeczeństwo, coraz bardziej świadomie podchodzimy przykładowo do zakupu artykułów spożywczych. Częściej wybieramy zdrowe produkty o wysokiej jakości. Dotyczy to również mięsa. Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety bez drobiu – możemy tu wyodrębnić drób przemysłowy i ekologiczny. Sprawdź, dlaczego warto wybrać drób ekologiczny. 

Los zwierząt

Dobro zwierząt to temat, który od kilku lat staje się coraz bardziej popularny. Wiele osób decyduje się przejść na wegetarianizm lub weganizm. Jednakże, nawet nie będąc na takiej diecie, możemy przyczynić się do poprawy warunków życia zwierząt. W jaki sposób? Na przykład wybierając produkty, które pochodzą od sprawdzonych producentów. Obecnie duże supermarkety coraz częściej rezygnują ze sprzedaży jajek, pochodzących od kur z chowu klatkowego. Chów klatkowy, w opinii znacznej części społeczeństwa, jest nie do zaakceptowania. Dotyczy to także drobiu. Na gospodarstwach ekologicznych, zwierzęta mają możliwość poruszania się po wolnym wybiegu, jest im zapewniony dostęp do świeżego powietrza. Ich życie nie jest więc ciągłym cierpieniem. Kupując świadomie, pokazujemy, że los zwierząt nie jest nam obojętny. 



Zdrowy drób

Jak wskazują badania, kurczaki, które hodowane są na wolnym wybiegu żyją dłużej, niż te zamknięte w klatkach. Duży wpływ na to ma kwestia żywieniowa. Kurczak, pochodzący z ekologicznej hodowli, jest bowiem karmiony surowcami, pochodzenia roślinnego – bez dodatków GMO, antybiotyków czy hormonów. My również, wybierając takie mięso, możemy liczyć na to, że produkt będzie po prostu zdrowszy i bardziej korzystny dla naszego organizmu. Drób ekologiczny stanowi źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zdrowie zwierzęcia i obecność mięśni, które wykształcają się dzięki możliwości swobodnego poruszania się po wolnym wybiegu, przekłada się również na walory smakowe. 

W naszym kraju ekologiczny drób wciąż dopiero zyskuje na popularności. Firma Centrum Drobiowe Reg-Drób posiada w swojej ofercie kurczaki, indyki i kaczki – świeże oraz mrożone – a także wędliny i wyroby garmażeryjne. Korzystając z ich usług, możemy być pewni, że drób jest ekologiczny - posiada więc doskonały smak i pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Opracowanie:

Reg-Drób Centrum Drobiowe

Ząbki , Piłsudskiego 180

Podziel się