Co warto wiedzieć o wodzie gazowanej?
Artykuły spożywcze i trafikaWoda gazowana jest nazywana również wodą sodową. Polacy kochają ją za bąbelki, które powstają dzięki dodatkowi dwutlenku węgla. Została ona wymyślona przez angielskiego chemika Josepha Priestley w XVIII wieku. Ten typ wody pitnej jest jednym z podstawowych składników różnych napojów takich jak cola czy piwo. Natomiast miłośnicy zdrowego odżywiania chętnie spożywają ją po dodaniu kawałków owoców lub solo.
Skład wody gazowanej i jej rodzaje
Jeżeli chodzi o skład chemiczny wody, to jest ona roztworem kwasu węglowego, kationów metali oraz anionów. Dzięki swojemu lekko kwaśnemu smakowi zachowuje świeżość zdecydowanie dłużej od swojej koleżanki, czyli wody niegazowanej. Warto wspomnieć również o dostępnych rodzajach. Na rynku znajdziemy trzy typy wody gazowanej:
- niskonasyconą, której zawartość dwutlenku węgla nie przekracza 1500 mg/l;
- średnionascyconą, o zawartości od 1500 do 4000 mg/l dwutlenku węgla;
- wysokonasyconą, która zawiera powyżej 4000 mg/l dwutlenku węgla.
Zalety i wady picia wody sodowej
Jeżeli jesteśmy spragnieni i chcemy kupić jakiś napój, to najrozsądniejszą opcją jest woda sodowa w syfonie. Dlaczego? Ponieważ dzięki zawartości dwutlenku węgla, sprawia wrażenie bardziej orzeźwiającej od wody niegazowanej i skuteczniej ugasi nasze pragnienie. Do tego jest zdrowsza od wszechobecnych słodkich napojów. Jej kolejną zaletą jest zawartość składników mineralnych takich jak wapń, sód, magnez, potas i siarczany. Warto sięgać po nią, gdy lubimy duży wysiłek fizyczny, ponieważ szybko się wchłania i oczyszcza organizm z toksyn. Ma ona również właściwości bakteriostatyczne i pomaga, gdy dopadną nas np. nadkwasota żołądka, niestrawność, zaparcia bądź infekcje dróg moczowych. Po wodę gazowaną powinny sięgać również osoby będące na diecie oraz te dbające o cerę. Natomiast jeśli chodzi o wady, to nie należy popijać nią leków i łączyć z alkoholem. Jeżeli cierpimy na problemy gastryczne lub choroby płuc, to również powinniśmy unikać tej wody pitnej.