Suplementy diety, które poprawiają pamięć i wspomagają koncentrację
Zdrowie i opiekaStudenci, seniorzy i wiele innych osób, które chcą poprawić stan swojej pamięci, poszukują skutecznych suplementów diety, które mogą im w tym pomóc. W aptekach znajdziemy wiele preparatów wspomagających funkcje ludzkiego mózgu, jednak nie wszystkie z nich działają jednakowo dobrze. Jakich składników nie może zabraknąć w suplementach na pamięć?
Tran i olej lniany
Tran jest składnikiem, który wspiera odporność naszego organizmu, jednak ze względu na wysoką zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, znakomicie sprawdza się również jako preparat poprawiający pamięć. Oprócz tego, regularne spożywanie tranu pomaga w tworzeniu nowych synaps, czyli połączeń między wypustkami komórek nerwowych.
Osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, które nie mogą pozwolić sobie na spożywanie tranu, mogą zastąpić go olejem lnianym. Stanowi on źródło kwasu alfa-linolenowego, który może być metabolizowany w kwas DHA, który ogrywa kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Jak informuje farmaceuta z całodobowej apteki „Wodnik” w Kaliszu – stosując wyżej wymienione suplementy diety należy dostosować ich spożycie i sposób przechowywania do zaleceń producenta. Tłuszcze łatwo się utleniają, przez co pogarszają się ich właściwości zdrowotne. W przypadku tranu należy uważać też na możliwość przedawkowania witaminy A i D. Najlepiej zdecydować się na preparat zamknięty w kapsułkach, których skład odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu człowieka na te witaminy.
Miłorząb japoński
Ekstrakt z miłorzębu japońskiego jest chyba najbardziej znanym składnikiem poprawiającym pamięć i wspomagającym koncentrację. Zawiera on związki aktywne takie jak ginkgolidy i bilobalid, które odpowiedzialne są za poprawę krążenia mózgowego, a tym samym – jego lepsze dotlenienie. Ekstrakt z miłorzębu japońskiego wykazuje też działanie przeciwutleniające. Suplementów diety opartych na bazie tego popularnego składnika powinny jednak unikać osoby, u których zdiagnozowano nadciśnienie tętnicze.
Lecytyna
Nieco mniej znanym suplementem diety i zarazem wymagającym rozsądnego dawkowania, jest lecytyna. To mieszanka wielu związków o charakterze lipidowym. Lecytyna pobudza układ nerwowy, co sprzyja lepszej koncentracji i poprawia proces zapamiętywania. Składnik ten pomaga w odbudowie komórek i struktur mózgowych. Występuje w pożywieniu.
Najwięcej lecytyny znajdziemy w soi, rzepaku i żółtkach jaj. Niestety drogą pokarmową nie dostarczamy wystarczającej ilości tego składnika, dlatego też dobrze jest zaopatrzyć się w preparaty farmaceutyczne, które go zawierają. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wystarczy od 2 do 2,5 grama lecytyny. W stanach wzmożonego wysiłku umysłowego dawkowanie można zwiększyć do 6 gramów, jednak nie zaleca się przekraczać tej ilości. Może to się skończyć biegunką, bólami brzucha i nudnościami.