Gastroskopia – kiedy powinieneś się na nią zdecydować?
Zdrowie i opiekaStres, brak czasu na regularne spożywanie posiłków, jedzenie wysoko przetworzonych dań – niezdrowe nawyki żywieniowe i rosnące tempo życia sprzyjają schorzeniom gastrologicznym. Niestety, nie wszystkie problemy można wyeliminować przez zmianę diety. W niektórych przypadkach przyczyna dolegliwości leży głębiej, dlatego konieczna jest jej precyzyjna diagnostyka.
Czym jest gastroskopia i kiedy się wybrać na badanie?
Gastroskopia to badanie pozwalające wykryć lub wykluczyć istnienie chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego. Choroby żołądka, jelit, przełyku, wątroby, dróg żółciowych i trzustki, mają różny charakter – od zapalnego po czynnościowy. Dlatego tak ważny jest dobór odpowiedniej metody leczenia. Badanie gastroskopem pozwala precyzyjnie określić charakter schorzenia i wykryć choroby, które przebiegają w sposób bezobjawowy. To bardzo istotne w przypadku diagnozowania nowotworów żołądka, które w początkowej fazie dają bardzo skąpe symptomy, a silne objawy pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium, kiedy leczenie operacyjne jest już niemożliwe.
Kiedy warto udać się na gastroskopię?
Podstawą do przeprowadzenia badania są wszelkie nieprawidłowości w pracy przewodu pokarmowego, m.in. refluks (najczęstszy objaw łagodnego podrażnienia błony śluzowej żołądka), ucisk w nadbrzuszu, zgaga, krwiste wymioty, trudności w przełykaniu czy objawy świadczące o uszkodzeniu żołądka wskutek zażywanych leków. Decyzję o przeprowadzeniu gastroskopii zawsze podejmuje lekarz, dlatego warto skonsultować swoje dolegliwości ze specjalistą gastroenterologiem, np. z Endogast.
Gastroskopia jest bardzo precyzyjnym badaniem, które pozwala uzyskać obraz błony śluzowej. To jedyny sposób na wczesne wykrycie chorób przewodu pokarmowego i uzyskanie informacji o stopniu zaawansowania danego schorzenia. Regularne wykonywanie badania pozwala monitorować progres i ocenić skuteczność zaordynowanej metody leczenia.