Artykuł sponsorowany Jak dobrać odpowiednią porcję ciasta przy dokarmianiu pszczół?

Jak dobrać odpowiednią porcję ciasta przy dokarmianiu pszczół?

Dbanie o dobrostan pszczół to powinność każdego troskliwego pszczelarza. Jednym ze sposobów na utrzymanie pszczół w odpowiedniej kondycji jest ich dokarmianie. Najlepszym zaś sposobem na dokarmianie tych pożytecznych owadów, jest podawanie im odpowiedniej ilości pokarmu pszczelego w formie ciasta. Jak dobrać odpowiednią porcję ciasta przy dokarmianiu pszczół?

Dlaczego i kiedy należy dokarmiać pszczoły ciastem pszczelim?

Ciasto dla pszczół (fondant pszczeli) to, obok syropu pszczelarskiego, najchętniej stosowany pokarm pszczeli. Ze względu na swój skład oraz konsystencję, ciasto stanowi łatwy, wygodny i szybki sposób na uzupełnienie wartości odżywczych w diecie pszczół, pozwalając na przyspieszenie ich rozwoju.

Ciasto pszczele stosuje się w celu ochrony bilansu energetycznego pszczół w okresie, w którym może brakować im naturalnego pokarmu (np. u schyłku zimy). Zmniejszające się zapasy w ulu, mogą powodować niedożywienie i wycieńczenie pszczół, co z kolei prowadzi do chorób, które w mniejszym lub większym stopniu mogą dziesiątkować pasiekę.

Ciasto dla pszczół stosowane jest również na etapie zakładania pasieki oraz w sytuacji, gdy w ulu pojawią się szkodniki czy choroby. Producentem wysokogatunkowego, atestowanego i certyfikowanego pokarmu dla pszczół, w tym ciasta pszczelego i syropu, jest Holger Food.

Czym charakteryzuje się wysokogatunkowe ciasto pszczele?

Ciasto pszczele to produkt o stałej konsystencji. Wysokiej jakości fondant powinien być plastyczny, sprężysty i elastyczny, umożliwiając łatwe formowanie. Dzięki odpowiednio wyważonemu składowi, wysokogatunkowe ciasto dla pszczół jest pokarmem dobrze przyswajalnym i bezpiecznym w zastosowaniu. Odpowiednie proporcje poszczególnych składników fondantu, sprawiają, że stanowi on znakomite źródło najcenniejszych wartości odżywczych.

Jak dobrać porcję fondantu przy dokarmianiu pszczół?

Wielkość porcji ciasta pszczelego do dokarmiania pszczół, uzależniona jest od kilku czynników:

  • siły rodziny pszczelej,
  • wielkości (liczebności) rodziny pszczelej,
  • rasy (każda z nich nieco inaczej gospodaruje zapasami),
  • celu dokarmiania (karmienie zimowe, uzupełnienie zapasów zimowych, stymulacja rozwoju wiosennego).

Z myślą o karmieniu zimowym, pszczołom należy podać co najmniej 15 kg ciasta, umieszczając je bezpośrednio na gnieździe. U schyłku zimy, w celu uzupełnienia zapasów, doświadczeni pszczelarze zalecają podawać pszczołom kawałki ciasta o masie 0,5 – 2,5 kg.    W celu stymulowania rozwoju wiosennego zaś, stosuje się porcje wielkości 1 – 1,5 kg ciasta pszczelego na rodzinę.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas