Materiał Partnera Zakup grzybów suszonych. Na co zwrócić uwagę?

Zakup grzybów suszonych. Na co zwrócić uwagę?

Jak ważnym i często stosowanym w kuchni dodatkiem są grzyby, wie chyba każda osoba, która lubi gotować lub przynajmniej lubi jeść tradycyjne polskie dania. Kuchnia polska jest na pewno jedną z tych, w których najczęściej stosuje się grzyby. W sezonie są to oczywiście grzyby świeże, które dopiero co zostały zebrane w lesie. Poza sezonem grzyby są jednak równie chętnie i często dodawane do potraw, tylko już w postaci suszonej. W artykule doradzamy, gdzie najlepiej jest kupować grzyby suszone oraz na co trzeba zwracać uwagę podczas ich wybierania.


Grzybów suszonych nie można kupować wszędzie!

Grzyby suszone można kupić nie tylko w małych sklepikach i w supermarketach, ale są również w dużych ilościach dostępne na tragach i na bazarach. Zdecydowanie jednak odradzamy kupowania grzybów i to nie tylko tych suszonych w takich miejscach. Nigdy bowiem nie możemy mieć stuprocentowej pewności co tak naprawdę kupujemy. Różne gatunki grzybów podczas suszenia, pozbawione wody, stają się bowiem do siebie bardzo podobne i naprawdę trzeba się na nich  bardzo dobrze znać, żeby oglądając ususzone grzyby potrafić rozpoznać, z jakim gatunkiem mamy akurat do czynienia. Oczywiście, jeżeli kupimy suszone borowiki zamiast suszonych podgrzybków, to nic takiego się nie stanie, ale trzeba mieć również świadomość, że zawsze istnieje ryzyko, że wśród kupowanych na bazarze grzybów suszonych znajdą się przez przypadek także grzyby, niejadalne, a w najgorszym przypadku grzyby trujące! Na szczęście do takich sytuacji raczej rzadko dochodzi, ale zawsze trzeba mieć świadomość takiego ryzyka.


Jak wybrać najlepsze suszone grzyby w sklepach?

Grzyby suszone zdecydowanie rozsądniej jest kupować w sklepach. Tu już w zasadzie nie ma żadnego ryzyka, że zamiast pysznych i aromatycznych grzybów jadalnych kupimy grzyby, które nie za bardzo się nadają do stosowania w kuchni. Wszystkie dostępne w sklepach grzyby suszone muszą spełniać rygorystyczne normy, które dotyczą m.in. ich jakości.

Niemniej jednak cały czas warto jest sięgać po produkty wyłącznie najbardziej cenionych na rynku producentów grzybów suszonych. Jednym z najbardziej cenionych firm w  Polsce jest hurtownia grzybów suszonych Jampol. Produkty tej firmy są dostępne w ofertach wielu sieci handlowych i to nie tylko w Polsce, ale również za granicą. Tak dobra dostępność produktów tej marki świadczy o tym, że oferowane przez firmę grzyby suszone naprawdę charakteryzują się bardzo dobrą jakością. Tym, co wyróżnia jeszcze ofertę tej firmy od ofert innych producentów jest to, że oferuje ona nie tylko najbardziej tradycyjne gatunki grzybów suszonych, takie jak podgrzybki czy borowiki, ale również dużo rzadziej sprzedawane w sklepach suszone koźlarze, suszone maślaki, suszone kurki, a nawet grzyby shiitake.


Przed zakupem grzybów suszonych dokładnie sprawdź opakowanie

Jest jeszcze jeden element, na który koniecznie trzeba zwracać uwagę kupując grzyby suszone i jest nim rodzaj i brak uszkodzeń na ich opakowaniu. Grzyby suszone w opakowaniu powinny być chronione przed uszkodzeniami mechanicznymi, czyli przede wszystkim przed pokruszeniem. Opakowania kupowanych grzybów suszonych nie powinny być także w żaden sposób uszkodzone, nie może w nich być też żadnych dziur, ponieważ wtedy pudełko lub torebka nie są już idealnie hermetyczne i grzyby powoli tracą w nich swój aromat. Wybierając opakowanie trzeba też mieć na uwadze to, jak planujemy zakupione grzyby potem przechowywać. Jeżeli mamy do tego odpowiednie pudełko, to można wybrać nawet grzyby suszone w torebce, natomiast jeśli chcemy trzymać kupione grzyby w opakowaniu fabrycznym to trzeba sprawdzić, czy to opakowanie będzie do tego odpowiednie, tzn. czy będzie je można wygodnie otworzyć i wygodnie zamknąć bez uszkodzenia.

Podziel się