Artykuł sponsorowany Pasze certyfikowane bez GMO. Co to oznacza?

Pasze certyfikowane bez GMO. Co to oznacza?

Wybierając paszę dla koni lub bydła coraz więcej hodowców zwraca uwagę na fakt, czy produkty te są wolne od GMO. Dlaczego? Ponieważ jest to bardzo istotna informacja dla konsumentów. Aż 65% Polaków popiera wprowadzenie zakazu upraw GMO. Blisko 57% naszych rodaków mając do wyboru dwa produkty, zdecyduje się na ten pochodzący od zwierząt karmionych paszą bez GMO. Warto nieco bliżej przyjrzeć się całemu procesowi certyfikacji tego typu pasz.

Jakie oznaczenie mają pasze wolne od GMO?

Od 1 stycznia 2020 roku zostały wprowadzone dwa znaki graficzne – Bez GMO oraz Wyprodukowano bez stosowania GMO. Celem tego zabiegu jest ujednolicenie form graficznych stosowanych do oznaczenia produktów wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Dzięki wprowadzonemu oznaczeniu konsumenci otrzymują precyzyjną i prostą w odbiorze informację o charakterystyce kupowanych produktów. W przypadku pasz wyprodukowanych bez udziału organizmów genetycznie zmodyfikowanych stosuje się oznaczenie Bez GMO.

Pasza wolna od GMO – czym charakteryzuje się taki produkt?

Pasza wolna od GMO musi przede wszystkim spełniać ściśle określone wymogi ustawy. Jest to produkt, który został wytworzony z organizmów lub surowców mających swoje odpowiedniki wpisane do rejestru genetycznie zmodyfikowanej żywności oraz paszy. Jednocześnie organizmy lub surowce użyte w procesie produkcyjnym paszy:

  • Nie zawierają GMO
  • Nie składają się z GMO
  • Nie zostały wyprodukowane z GMO

Aktualny rejestr genetycznie zmodyfikowanej żywności oraz pasz jest dokumentem ogólnodostępnym. W spisie tym znajdują się roślinne organizmy zmodyfikowane genetycznie takie jak:

  • Kukurydza
  • Soja
  • Rzepak
  • Burak cukrowy
  • Bawełna

Producent ma prawo oznaczyć swoją paszę, jako wolną od GMO, jeśli w procesie produkcji zastosuje konwencjonalne odpowiedniki wymienionych wyżej surowców, które nie zostały zmodyfikowane genetycznie. Omawianego oznaczenia nie uzyskają surowce oraz rośliny, które nie znalazły się we wspólnotowym rejestrze genetycznie modyfikowanej żywności oraz paszy. Są to m.in.:

  • Pszenica
  • Owies
  • Żyto
  • Pszenżyto
  • Łubin
  • Bobik
  • Groch
  • Saradela
  • Wyka
W praktyce całkowite usunięcie GMO z paszy jest niemożliwe. Dlatego produkt końcowy może uzyskać status wolnego od GMO, jeśli znajduje się w nim materiał, który zawiera nie więcej niż 0,9% GMO. Występowanie składnika zmodyfikowanego genetycznie musi być jednak przypadkowe lub nieuniknione technicznie. – wyjaśnia specjalista z firmy Agro-Ins z Miasteczka Krajeńskiego, która jest dystrybutorem artykułów do produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Jakie są obowiązki podmiotu działającego na rynku pasz?

Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją, przetwarzaniem, pakowaniem lub przechowywaniem nieopakowanej paszy, która ma być oznaczona jako wolna od GMO, powinien:

  • Wykonać badania laboratoryjne stwierdzające obecność modyfikacji genetycznych w paszy oraz składnikach użytych do jej produkcji
  • Dysponowania i przechowywania przez 2 lata kompletnej dokumentacji zakupu i sprzedaży pasz, etykiet pasz, kwalifikowanych materiałów siewnych, wyników przeprowadzonych badań oraz procedur obejmujących analizę zagrożenia wystąpienia modyfikacji genetycznych w produkcie końcowym

Oznaczenie paszy jako wolnej od GMO nie może sugerować, że znak ten odnosi się także do innych produktów zlokalizowanych w tym samym miejscu dystrybucji. Szczegółowy zakres i specyfikacja wymaganej dokumentacji zależy od profilu działalności firmy sektora paszowego.

Pasza dla bydła wolna od GMO to coraz częstszy wybór hodowców, którzy stawiają na produkcję ekologiczną. Warto pamiętać, że to oznaczenie wiąże się z koniecznością przestrzegania ściśle określonych przepisów i wytycznych. Tylko certyfikowane produkty dają gwarancję „czystego składu” i najlepszych parametrów użytkowych.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas