Kilka faktów dotyczących siewu kukurydzy
Rolnictwo i leśnictwoPolska słynie w całej Europie z produkcji kukurydzy, która w większości przekazywana jest do celów rolnych – przetwórstwa produkcyjnego do tworzenia wysokich klasowo mieszanek paszowych. Aby uzyskać jednak spore i zdrowe plony, rolnicy stosują odpowiednie siewy. Te mają znaczenie m.in. na to jak będą wyglądały ziarna kukurydzy w jej kolbie. W artykule przyjrzymy się ich dwóch odmianom.
Siew kukurydzy – mieszanki ziaren
Jeśli chodzi o ziarna kukurydzy do jej wzrostu, warto przede wszystkim rozróżnić te stosowane do wysiewu na kiszonkę, na ziarna (przemysł spożywczy), a także do obsiewu międzyplonu lub poplonu. Oczywiście wyróżnić można także ziarna, które posiadają uniwersalne zastosowanie, ale w większości przypadków dedykowane są one na dobrze nawodnione grunty wysokich klas. Przy doborze nasion, zawsze należy zwracać szczególną uwagę na minerały, które znajdują się w ziemi. Nic dziwnego, że dobór wysiewu i ziaren jest bardzo skomplikowany, często ostatecznie dokonywany po specjalistycznych analizach.
Jakie rodzaje nasion można jednak wymienić? W ofercie np. firmy OSEVA POLSKA znaleźć można takie mieszanki jak CEFOX, CODIMI, TACITO, PLEVEN, SANSA, CELONG, PROPHET, SCUDETO czy ELAMIA i GL PRIMAVERA. Każda z tych odmian wyróżnia się innymi własnościami, na które należy zwracać szczególną uwagę. Mowa o takich parametrach, jak:
- szybkość oddawania wody,
- wysokość osadzenia kolby,
- zakres strawności masy kiszonkowej,
- plastyczność i odporność na stres w trudnych okresach,
- sezon wegetacyjny,
- powtarzalność plonowania,
- wymagania glebowe,
- odporność na niedobór wilgoci,
- stabilność plonowania,
- zdrowotność,
- oraz typ ziaren: dent, semident oraz flint.
Typ ziaren w kolbie kukurydzy
Typ ziaren w kolbie kukurydzy pozwala dzisiaj rolnikom na wybranie odpowiedniej mieszanki nasion. Ziarniaki dent oraz flint znacznie się od siebie różnią, co ma związek z inną ich genetyką. Pierwsze pochodzą z ziem amerykańskich, drugie z europejskich. Odmiany o ziarnie typu dent są ciepłolubne i mają bardzo wysoki potencjał plonowania. Wyróżniają się również bardzo szybkim oddawaniem wody z ziarników.
Gatunki z ziarnami kolby filnt cechują się zaś lepszym wigorem wiosennym oraz wyższą tolerancją na niskie temperatury. Błyskawicznie również wschodzą i mogą rozwijać się na gorszej klasie gruntach. To one zatem są częściej stosowane w Europie oraz w Polsce, mogąc stanowić plon dla branży spożywczej oraz rolnej. Przykładem nasion, z których powstają kolby w typie ziarników filnt, są: OP MAURRA, ELAMIA i CODIMI.