Artykuł sponsorowany Kilka faktów dotyczących siewu kukurydzy

Kilka faktów dotyczących siewu kukurydzy

Polska słynie w całej Europie z produkcji kukurydzy, która w większości przekazywana jest do celów rolnych – przetwórstwa produkcyjnego do tworzenia wysokich klasowo mieszanek paszowych. Aby uzyskać jednak spore i zdrowe plony, rolnicy stosują odpowiednie siewy. Te mają znaczenie m.in. na to jak będą wyglądały ziarna kukurydzy w jej kolbie. W artykule przyjrzymy się ich dwóch odmianom.

Siew kukurydzy – mieszanki ziaren

Jeśli chodzi o ziarna kukurydzy do jej wzrostu, warto przede wszystkim rozróżnić te stosowane do wysiewu na kiszonkę, na ziarna (przemysł spożywczy), a także do obsiewu międzyplonu lub poplonu. Oczywiście wyróżnić można także ziarna, które posiadają uniwersalne zastosowanie, ale w większości przypadków dedykowane są one na dobrze nawodnione grunty wysokich klas. Przy doborze nasion, zawsze należy zwracać szczególną uwagę na minerały, które znajdują się w ziemi. Nic dziwnego, że dobór wysiewu i ziaren jest bardzo skomplikowany, często ostatecznie dokonywany po specjalistycznych analizach.

Jakie rodzaje nasion można jednak wymienić? W ofercie np. firmy OSEVA POLSKA znaleźć można takie mieszanki jak CEFOX, CODIMI, TACITO, PLEVEN, SANSA, CELONG, PROPHET, SCUDETO czy ELAMIA i GL PRIMAVERA. Każda z tych odmian wyróżnia się innymi własnościami, na które należy zwracać szczególną uwagę. Mowa o takich parametrach, jak:

  • szybkość oddawania wody,
  • wysokość osadzenia kolby,
  • zakres strawności masy kiszonkowej,
  • plastyczność i odporność na stres w trudnych okresach,
  • sezon wegetacyjny,
  • powtarzalność plonowania,
  • wymagania glebowe,
  • odporność na niedobór wilgoci,
  • stabilność plonowania,
  • zdrowotność,
  • oraz typ ziaren: dent, semident oraz flint.

Typ ziaren w kolbie kukurydzy

Typ ziaren w kolbie kukurydzy pozwala dzisiaj rolnikom na wybranie odpowiedniej mieszanki nasion. Ziarniaki dent oraz flint znacznie się od siebie różnią, co ma związek z inną ich genetyką. Pierwsze pochodzą z ziem amerykańskich, drugie z europejskich. Odmiany o ziarnie typu dent są ciepłolubne i mają bardzo wysoki potencjał plonowania. Wyróżniają się również bardzo szybkim oddawaniem wody z ziarników.

Gatunki z ziarnami kolby filnt cechują się zaś lepszym wigorem wiosennym oraz wyższą tolerancją na niskie temperatury. Błyskawicznie również wschodzą i mogą rozwijać się na gorszej klasie gruntach. To one zatem są częściej stosowane w Europie oraz w Polsce, mogąc stanowić plon dla branży spożywczej oraz rolnej. Przykładem nasion, z których powstają kolby w typie ziarników filnt, są: OP MAURRA, ELAMIA i CODIMI. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas