![Jak wygląda uprawa soi w Polsce? Jak wygląda uprawa soi w Polsce?](https://cdn.biznesfinder.pl/f-57924-jak-wyglada-uprawa-soi-w-polsce.jpg)
Jak wygląda uprawa soi w Polsce?
Rolnictwo i leśnictwoSoja jest rośliną strączkową, która odgrywa niebagatelną rolę w żywieniu ludzi i zwierząt. Mało osób wie o tym, jak cenne ma ona właściwości zdrowotne. To wartościowe źródło aminokwasów, błonnika, soli mineralnych, a przede wszystkim białka nie jest jeszcze zbyt często uprawiane w Polsce. Jest to o tyle zaskakujące, iż nasz kraj ma odpowiednie warunki do zasiewu soi.
Soja – cenne właściwości
Soja charakteryzuje się szeregiem zalet. Jest bardzo rzadko atakowana przez szkodniki i grzyby. Z tego względu nie trzeba w jej przypadku używać dużych ilości środków ochronnych. W dodatku ma ona ogromny wpływ na zdrowy wzrost próchnicy w glebie oraz zaopatruje ją w cenny azot. Uprawa soi skutecznie poprawia właściwości fizyczno-chemiczne ziemi, a do jej pielęgnacji zużywa się nawet 5 razy mniej wody niż w przypadku zboża i kukurydzy. Ponadto soja jest znakomitym przedplonem dla roślin okopowych oraz zbożowych.
Ta roślina strączkowa może być doskonałym materiałem paszowym. Ma wyraźny wpływ na glebę i zwierzęta. Jej spożycie jest oczywiście zalecane również ludziom. Jej nasiona bogate są w cenne białko. Zawierają go około 40 proc. Soja obfituje także w zdrowe tłuszcze, których większość to nienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć cholesterol. Poza tym jest doskonałym źródłem soli mineralnych, lecytyny, witamin i antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo.
Jak wygląda uprawa soi w Polsce?
Soja zajmuje czwarte miejsce na świecie pod względem powierzchni uprawy. Tuż przed nią plasują się pszenica ryż i kukurydza. Mimo wszystko, udział Europy w jej uprawie jest naprawdę niewielki, gdyż wynosi około 3-4 proc.
Polska nie poprawia tej sytuacji. Jak mówi specjalista z POLSKA SOJA, nasz kraj importuje około 2 mln ton śruty sojowej. Jej wartość wynosi ponad 4 mld zł. Nie dość, że wiąże się to
z uzależnieniem polskiego rolnictwa od eksporterów, takich jak USA i Brazylia, to jest także szkodliwe dla społeczeństwa. Ponad 85 proc. tego towaru pochodzi z odmian GMO.
Ta roślina strączkowa w Polsce swój renesans przeżywała około 2015 roku, a od tamtej pory jej uprawa znacząco zmalała. Jest to o tyle dziwne, że Polska ma naprawdę dobre warunki do zasiewu soi. Ponadto jej opłacalność zbliżona jest do zyskowności z rzepaku.
Jeśli ktoś zastanawia się nad uprawą, ma ku temu dobre warunki. Przemysł paszowy i przetwórnie bardzo chętnie skupują soję. Agrotechnika szybko się rozwija, a dostępność środków do ochrony soi jest tak ogromna, że jej uprawa nie nastręcza trudności. Poza tym dopłaty do roślin wysokobiałkowych bywają naprawdę pokaźne.