Artykuł sponsorowany Pirosiarczyn sodu, czyli niezwykle przydatny związek chemiczny

Pirosiarczyn sodu, czyli niezwykle przydatny związek chemiczny

Pirosiarczyn sodu stanowi jeden ze stosunkowo często wykorzystywanych związków chemicznych w przeróżnych dziedzinach. Z tego też względu, warto będzie przyjrzeć się aspektom związanym z tym tematem nieco bliżej, dzięki czemu będziemy mogli wyposażyć się w informacje na temat nie tylko zakresu zastosowania tego związku chemicznego, ale także jego właściwości.

Czym jest pirosiarczyn sodu?

Zdajemy sobie sprawę, że pirosiarczyn sodu nie jest dobrze znanym związkiem chemicznym dla wielu z Was, dlatego też dobrze będzie sobie od razu na początku wyjaśnić kilka podstawowych kwestii. Tak więc, pirosiarczyn sodu odznacza się przede wszystkim tym, że występuje w formie białego proszku lub kryształów. Co warto tutaj zaznaczyć to fakt, że pirosiarczyn sodu odznacza się dość charakterystycznym zapachem siarki. Z innych informacji, w temacie pirosiarczynu sodu warto wiedzieć także to, że odznacza się on nietrwałością, a także wytwarza kwas siarkowy w wodzie. Dodać należy także, że istnieje możliwość rozpuszczenia pirosiarczynu sodu w etanolu oraz glicerolu. Nie jest to jednak wszystko, co warto wiedzieć o tym związku pod kątem czysto chemicznym.

Pirosiarczyn sodu może także pod wpływem działania temperatury rozłożyć się do toksycznych gazów siarki w połączeniu z gazami sodu. Jako że najbardziej podstawowe informacje pod kątem chemicznym mamy już za sobą, możemy teraz przejść do zakresu zastosowania pirosiarczynu sodu, który to oczywiście zawdzięcza swoim właściwościom. Ten związek chemiczny wykorzystywany jest więc między innymi w przemyśle spożywczym, w którym to pełni rolę konserwantu mającego na celu przedłużanie terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów żywnościowych. Co więcej, pirosiarczyn sodu znajduje zastosowanie także w przemyśle tekstylnym, w którym to z kolei sprawdza się jako środek wybielający. Podobne zastosowanie ma on także w przemysłach włókienniczym oraz papierniczym.

Pirosiarczyn sodu, czyli przydatny związek chemiczny

Z innych informacji, w temacie zakresu zastosowania pirosiarczynu sodu warto wiedzieć dodatkowo także to, że bardzo dobrze sprawdza się on w medycynie w formie konserwantu czy też antyutleniacza pewnych leków. Dodatkowo, pirosiarczyn sodu jest także wykorzystywany w medycynie jako sposób na wykrywanie anemii sierpowatej, co stanowi szczególnie interesującą informację. Pirosiarczyn sodu sprawdza się także w przemysłach gazowym oraz naftowym, w których to przyczynia się do zmniejszenia oddziaływania procesu korozji. W temacie pirosiarczynu sodu warto poruszyć jeszcze kilka kwestii, ale zanim do nich przejdziemy, musimy nadmienić, że informacji na ich temat zaczerpnęliśmy od ekspertów z Przedsiębiorstwa Handlu Chemikaliami Chemia.

Tak więc, pirosiarczyn sodu stanowi także bardzo dobry dodatek do żywności, co wynika z co najmniej kilku powodów. Przede wszystkim, jak już wspominaliśmy wyżej, pirosiarczyn sodu pozwala na przedłużenie terminu przydatności do spożycia poszczególnych produktów żywnościowych. Co więcej, wykorzystywanie tego związku chemicznego pozwala także na zapewnienie ochrony przed brunatnieniem czy też rozwojem pleśni oraz grzybów. Nie jest to jednak wszystko, gdyż pirosiarczyn sodu sprawdza się jako dodatek do żywności także ze względu na swoje właściwości wybielające oraz możliwość poprawy walorów smakowych.

Pozostałe informacje

Skoro już wymieniliśmy poszczególne zalety stosowania pirosiarczynu sodu jako dodatek do produktów spożywczych, warto będzie sobie teraz wymienić konkretne przykłady, w których to możemy znaleźć ten związek chemiczny. Tak więc, pirosiarczynu sodu możemy spodziewać się chociażby w piwie, winie czy też sokach owocowych. Co więcej, ten związek chemiczny stanowi także niezbędny dodatek w takich produktach spożywczych, jak frytki, dżemy, wyroby cukiernicze, a nawet suszone grzyby. Pirosiarczyn sodu sprawdza się także jako sposób ochrony witaminy C przed utlenianiem, co w efekcie pozwala na dłuższe zachowanie różnego rodzaju owoców oraz warzyw przed brązowieniem.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas