Materiał Partnera Kotły opalane słomą – czy warto?

Kotły opalane słomą – czy warto?

Nowoczesne kotły i piece pozwalają na wykorzystanie słomy zbóż, słomy rzepakowej oraz odpadów zielarskich jako surowca opałowego. Choć wartość opałowa może nam się wydawać niska w porównaniu z popularnymi surowcami opałowymi, warto zapoznać się z działaniem pieców opalanych produktami, które stanowią produkt uboczny produkcji żywności. To rozwiązanie niezwykle ekologiczne i dodatkowo ekonomiczne. Co warto wiedzieć o kotłach opalanych słomą?

Słoma prosto z pola

Słoma z pól zbierana jest najczęściej w formie okrągłych beli, niektórzy rolnicy zbierają ją także w formie kostek. Taka słoma może być stosowana w specjalistycznych kotłach grzewczych o odpowiednich parametrach i przede wszystkim wielkości i kształcie komory spalania. Na rynku możemy spotkać masywne kotły, które potrafią spalać całe bele słomy! By je obsługiwać, potrzebny jest ciągnik lub wózek widłowy, dlatego stosuje się je przede wszystkim w dużych obiektach, na przykład szkołach, czy obiektach sportowych. Wbrew pozorom, spalanie słomy zebranej prost z pola nie jest takie proste. Bele i kostki słomy są mocno zbite i związane specjalnym sznurkiem. Gdybyśmy spróbowali spalić kostkę słomy na świeżym powietrzu, sznurek pęknie, słoma zacznie się rozsypywać i spalać szybciej. W komorze kotła nie ma takiej możliwości, ponieważ jest ona stosunkowo ciasna. Konstruktorzy kotłów musieli się trochę natrudzić, by zaprojektować piec o optymalnych warunkach do spalania słomy - dowiadujemy się w firmie HurtBig z Pleszewa. W nowoczesnych piecach na słomę stosuje się zwykle dwuciągowy układ odprowadzania spalin, co umożliwia uzyskanie dużej sprawności przy niskiej emisji.

Słoma w formie brykietu

Słomę możemy spalać w sprasowanych belach lub kostkach. Innym rozwiązaniem, droższym, jest spalanie słomy w formie brykietu. Na rynku dostępne są urządzenia, które zamieniają tzw. pulchną słomę w postać mocno skondensowaną, dzięki czemu opał zajmuje mniej miejsca. Te urządzenia to brykieciarki, które zasilane są energią elektryczną. Wartość opałowa brykietu ze słomy to około 16-18 MJ/kg. Brykiet dostępny na rynku jest stosunkowo drogi, dlatego właściciele gospodarstw rolnych często decydują się na zakup brykieciarek, by słomę ze swojego pola zamieniać w opał. Opał taki teoretycznie nadaje się do spalania w piecach tradycyjnych, kaflowych, kotłach C.O., czy w domowych kominkach. Jeżeli zależy nam na ekologii, zdecydowanie lepiej zdecydować się na profesjonalny kocioł opalany słomą. Należy przy tym pamiętać, że będziemy potrzebować sporo miejsca na przechowywanie opału, zwłaszcza w sezonie zimowym. 

Podziel się