Jak powinno wyglądać żywienie dzieci w przedszkolu?
Nauka i edukacjaWybór przedszkola to bardzo odpowiedzialne zadanie. W miejscu tym dziecko będzie bowiem spędzało wiele godzin dziennie. Decyzja ta powinna być więc w pełni świadoma i nieprzypadkowa. Jednym z kluczowych aspektów przemawiających na korzyść konkretnej placówki oprócz wykwalifikowanej kadry i bogatej oferty zajęć dodatkowych jest też odpowiednio zbilansowane menu. Jak powinno wyglądać żywienie dzieci w przedszkolu? Sprawdź w artykule.
Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Dieta dzieci w wieku przedszkolnym powinna być urozmaicona, a posiłki tworzone z wykorzystaniem produktów nieprzetworzonych, o wysokiej wartości odżywczej. Każdego dnia przedszkolaki powinny spożywać od 4 do 5 posiłków, w równych odstępach czasu. Dlatego tak ważne jest, aby dziecko w przedszkolu miało zapewnione wyżywienie. Najczęściej tego rodzaju placówki serwują śniadania, obiady i podwieczorki. Liczbę posiłków spożywanych w przedszkolu należy później zbilansować z posiłkami domowymi. Warto wybierać przedszkola, które samodzielnie przygotowują posiłki lub współpracują z godnymi polecenia firmami cateringowymi. Niemniej istotne jest również ograniczanie w dziecięcej diecie ilości soli i cukru, o czym pamięta np. Niepubliczne Przedszkole Pozytywka ze Złotoryi. Tamtejsi pracownicy zwracają również uwagę, czy dziecko zjadło posiłki, aby później przekazać rodzicom wiążące informacje.
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia w wieku przedszkolnym
Prawidłowe żywienie w wieku przedszkolnym to niezbędny element właściwego rozwoju zarówno pod względem fizycznym, jak i intelektualnym i emocjonalnym. Posiłki serwowane w przedszkolu powinny być więc źródłem wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. W przeciwnym razie przedszkolak będzie miał niższą odporność niż jego rówieśnicy. W konsekwencji dziecko będzie zdecydowanie bardziej podatne na różne infekcje i choroby. Dzieci, które w wieku przedszkolnym będą się źle odżywiać, mogą w przyszłości zmagać się z nadwagą, niedożywieniem, próchnicą oraz niedoborem istotnych witamin i minerałów.