Artykuł sponsorowany W Pizzerii Pod Papugami kuchnia włoska i polska

W Pizzerii Pod Papugami kuchnia włoska i polska

Często podchodzimy krytycznie do kaloryczności i składu tradycyjnych, polskich dań. Tymczasem polska kuchnia jest niezwykle urozmaicona, każdy region odznacza się swoimi wyjątkowymi daniami. Widać tu wpływy kuchni rosyjskiej, niemieckiej, ukraińskiej, węgierskiej i żydowskiej. Kuchnia włoska to zupełnie inna bajka. Klimat tego kraju wyciska swe piętno na zwyczajach żywieniowych Włochów. W Pizzerii Pod Papugami można porównać cechy kulinariów obu krajów.

Dobry, polski obiad

W polskiej kuchni bogatej w smaki i aromaty od dawien dawna bazujemy na składnikach, które dawała polska ziemia, takich jak: zboża, kasze, fasola, groch czy ryby. Lubimy syte mięsiwa (dziczyzna, drób, wieprzowina), choć dawniej widywane były one głównie na stołach szlachty. Wspaniałymi, znanymi w świecie polskimi specjałami są gołąbki, bigos i pierogi, na które jest tyle samo przepisów, ile regionów. W kuchniach regionalnych oraz w dawnej kuchni szlacheckiej przetrwała przez wieki burzliwej historii esencja kuchni polskiej, w której ceni się naturalność oraz jakość składników, będących kwintesencją dobrego smaku.

Tradycyjny obiad składa się z dwóch dań: zupy i dania głównego. Obecnie jednak ta tradycyjna forma nie jest już tak popularna i poza specjalnymi uroczystościami bądź dniami tygodnia, jak np. niedziela, obiad składa się najczęściej tylko z jednego dania. Choć słowo „pizzeria” sugeruje kuchnię włoską, Pizzeria Pod Papugami kusi daniami obiadowymi kuchni polskiej. Oferuje się je zarówno w restauracji na miejscu jak i w cateringu dla firm czy osób prywatnych.

Pizza – danie ogólnoświatowe

Uniwersalność pizzy świadczy o jej boskim pochodzeniu. Gruzini mają lawasz, Meksykanie tortillę, Hindusi czapati a Słowianie podpłomyk, proziak. W zasadzie każdy włoski region ma swoją wersję drożdżowego placka obłożonego tym, co jest pod ręką, ale nikt nie robi jej lepiej niż neapolitańczycy. Do wykonania swojej tradycyjnej pizzy mają swoją niepodrabialną mozzarellę, soczyste pomidory, pszenicę durum i fantastyczną oliwę. Włosi z południa lubią nocne życie, więc piece do pizzy są rozpalane dopiero wieczorami.

Pizzeria Pod Papugami od lat działa w Turku w województwie wielkopolskim. Jej specjalnością jest włoska pizza na cienkim cieście. Taką delikatną, miękką, smaczną pizzę można zjeść nawet po kolacji, bowiem ciasto poddane długiemu wyrastaniu jest lekkostrawne i nikomu nie szkodzi. Dobra pizza jest bogata w dodatki, takie jak m.in. gorgonzola, szynka prosciutto, szparagi czy owoce morza. O smak i estetyczny wygląd serwowanych dań dbają tu wykwalifikowani kucharze Odwiedzając lokal, klienci mogą liczyć na przyjazną atmosferę oraz profesjonalną obsługę, jednak zamawiając coś z bogatego wybory włoskich makaronów czy pizzę na telefon ucztą można sycić się także w domu. 

Opracowanie:

Pod Papugami Pizzeria i restauracja

Turek , Kolska 30

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas