Artykuł sponsorowany Powrót do korzeni – zdrowa moda na talerzu

Powrót do korzeni – zdrowa moda na talerzu

Zmieniający się w szybkim tempie świat, rozwój technologiczny, ciągła zmiana trendów, mody, nie tylko w świecie marek odzieżowych, ale również w innych branżach i gałęziach przemysłu, takich jak branża spożywcza był jeszcze do niedawna niemożliwy do wyobrażenia dla naszych przodków, naszych dziadków i rodziców. Zmieniające się wraz z codziennym pośpiechem smaki, a także przyzwyczajenia żywieniowe, pozwoliły na znaczne ułatwienia. Powstałe w ten sposób produkty typu fast food, idealnie wpasowujące się w funkcjonowanie społeczeństw zaczęły powoli straszyć już nie tylko starsze pokolenia.

Konieczność smacznej zmiany

Ciągły pośpiech i wytwarzane w jego wyniku „szybkie dobra” zaczęły powoli przeszkadzać każdemu, a przede wszystkim dawać się we znaki organizmom i ich prawidłowemu funkcjonowaniu. Z czasem zmęczenie wynikające z niezdrowej diety, braku czasu na prawidłowe spożywanie posiłków, jedzenie w pośpiechu, wymusiło potrzebę zmiany przyzwyczajeń i powrotu do zdrowych nawyków. Posiłek będący dawniej kulminacyjnym momentem dnia, w którym do obiadu zasiadała wspólnie cała rodzina, który był celebrowany, spożywany w spokoju i dobrej atmosferze, to coś, za czym zaczęły tęsknić wszystkie kultury. Z tej tęsknoty powstała moda na slow food, czyli przeciwieństwo niezdrowych nawyków żywieniowych – kuchnia polegająca na starannym dobraniu składników, z których wykonywane są dania, korzystanie z lokalnych przysmaków, a przede wszystkim, spożywanie bez pospiechu, delektowanie się potrawami tak, jak nauczyli nas nasi przodkowie. Ponadto dobierane do potraw składniki są nieprzetwarzane, wytwarzane w tradycyjny sposób, upamiętniający również tradycje. Szefowie kuchni z restauracji Dym na wodzie, zlokalizowanej w Ustce, specjalizującej się również w daniach kuchni włoskiej podkreślają, jak ważne jest połączenie wszystkich składowych tego typu kuchni.

Zdrowa kontrpropozycja i pochwała tradycji

Lokale czerpiące z trendu slow food, mogą pochwalić się obecnie rzeszą fanów. Każdy powoli zaczyna odczuwać potrzebę poświęcenia większej uwagi temu, co pojawia się na naszych talerzach. Szczególnie, gdy pojawia się duża potrzeba zwrócenia uwagi na aspekty zdrowotne wynikające z prawidłowego odżywiania, które dosięgają już także nastolatków i dzieci. Urozmaicenie diety połączone z utrwaleniem tradycji może smakować każdemu. Potrawy serwowane w restauracji dym na wodzie zmieniają się wraz z sezonowością produktów. Ryby, mięsa, makarony, sałatki, a także dania wegetariańskie – każdy znajdzie tu coś dla siebie, aby nacieszyć się odpowiednio długą chwilą spożywanego posiłku.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas