Materiał Partnera Najlepsza kuchnia świata

Najlepsza kuchnia świata

Polska kuchnia znana jest na całym świecie. Nie tylko my, ale także obcokrajowcy chwalą sobie polskie dania. Chociażby rosół, barszcz czerwony czy żurek, nie mają sobie równych. Polskie pierogi z mięsem, kapustą i grzybami; serem czy z owocami, robią furorę na całym świecie. Naleśniki, sernik czy szarlotka, to przysmaki, którym trudno się oprzeć. Kopytka, kluski śląskie, pyzy z sosem i mięsem, lubią nie tylko Polacy, ale też obcokrajowcy. Warto wspomnieć też o polskich karpiach przyrządzonych na wiele sposobów, czy sałatkach i przystawkach, które są po prostu rarytasem. 

Polskie dania w restauracjach. 

W polskich restauracjach zamawiamy nie tylko schabowego, bo menu jest przebogate. Smaczne potrawy przygotowywane z polskiego mięsa, doprawiane są najlepszymi ziołami, a przystawki robione ze świeżych warzyw i owoców. Polacy, którzy prowadzą za granicą polskie restauracje, nie narzekają na brak klientów. Swoje menu opierają na polskich produktach. Wybierzcie się do restauracji na lunch lub kolację np. do restauracji „U wuja” w Gdańsku ul. Niepołomicka 32 i zamówcie potrawę, której jeszcze nie próbowaliście, a przekonacie się, że warto postawić na polskie dania. 

Restauracje, jakie cenimy. 

Romantyczny wieczór w eleganckiej i nowoczesnej restauracji; cisza i spokój w unikalnym miejscu w Trójmieście, jest idealnym miejscem na kolację. Podstawą każdego lokalu jest oczywiście menu. Im jest bardziej różnorodne, tym chętniej go odwiedzamy także w porze lunchu. Dania są przede wszystkim smaczne i przygotowywane ze świeżych składników. Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, „wpadamy” na obiad do restauracji. Jeśli polubimy lokal, organizujemy w nim: kolacje biznesowe, obiady weselne, przyjęcia komunijne, wigilie firmowe oraz imprezy okolicznościowe. 

Menu w restauracji. 

Jeśli wybierzemy się do lokalu, to specjalnością kuchni jest np.:

  • jajecznica z wiejskich jaj, 
  • omlet z mięsem, 
  • jajko sadzone z wiejskich jaj, smażone na maśle z zestawem świeżych warzyw, 
  • porcja masła + pieczywo. 
  • tosty grillowane i tosty z szynką i serem, 
  • Shakshuka z wiejskich jaj, pomidory, czosnek, bazylia

Możemy wybrać zestaw, a w nim: jajecznica lub omlet + herbata albo kawa. 

Restauracja w Trójmieście oferuje m. in. zupy, makarony, pierogi, dania główne, desery. Kuchnia przygotowuje też coś, co lubią dzieci:

  1. Rosołek z makaronem. 
  2. Krem pomidorowy z chrupiących grzankami.
  3. Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z gniocchi.
  4. Chrupiące kawałki kurczaka z frytkami i surówką z marchewki.
  5. Spaghetti z sosem pomidorowym i serem.
  6. Penne z sosem serowym. 

Przebogate pozostałe menu, o którym wspomnieliśmy i powiew nadmorskiego powietrza sprawia, że apetyt jak to mówią „rośnie w miarę jedzenia”. 

Opracowanie:

Restauracja U Wuja

Gdańsk , Niepołomicka 32

Podziel się