
Stypa w restauracji - doniosła uroczystość w odpowiedniej oprawie
GastronomiaPogrzeb to doniosłe i poważne wydarzenie, na którym pojawia się rodzina i znajomi osoby zmarłej, co staje się okazją do spotkań z niewidzianymi dawno bliskim, dając jednocześnie możliwość wspólnego przeżywania śmierci i wzajemnego wsparcia. Jest to także okazja do wspomnień i rozmów na temat zmarłego. Dlatego też w wielu przypadkach zaraz po ceremonii pochówku odbywa się dodatkowa uroczystość, czyli konsolacja, której organizacja stanowi jedną z usług oferowanych przez restauracje, co pozwala gościć uczestników ceremonii w wyjątkowy sposób i w komfortowych warunkach.
Czym właściwie jest konsolacja
Konsolacja, nazywana również stypą, to uroczystość organizowana przez najbliższą rodzinę zmarłego, mająca na celu zarówno ugoszczenie żałobników, jak i okazanie im wdzięczności za przybycie. Jest to także okazja do spotkań z krewnymi i znajomymi, także tymi rzadko widywanymi, którzy niekiedy przyjeżdżają nawet z zagranicy oraz wspólnych wspomnień i uczczenia pamięci zmarłego. Oczywiście nie ma sztywnych zasad mówiących o tym, kogo należy zaprosić na stypę, przy czym wiele zależy tu od indywidualnej relacji uczestników pogrzebu z osobą zmarłą, a także od miejsca uroczystości i budżetu jakim dysponujemy. Warto jednak aby na konsolacji nie zabrało zarówno najbliższej rodziny, jak i osób ważnych dla zmarłego, a więc bliskich przyjaciół czy współpracowników. Nie da się również pominąć kwestii zaproszenia osób, które na pogrzeb przybyły z daleka, aby mogły odpocząć i posilić się po długiej podróży.
Organizacja stypy w rękach profesjonalistów
Stypa to poczęstunek, który niekiedy odbywa się w domu osób organizujących pogrzeb. Nie da się jednak ukryć, że biorąc pod uwagę charakter uroczystości pogrzebowych, przygotowanie poczęstunku w domu oraz obsługa gości może stanowić dodatkowe obciążenie dla rodziny zmarłego. Dlatego też najczęściej konsolacje organizowane są w restauracjach, przy czym doskonałym rozwiązaniem jest organizacja stypy w zajazdach, takich jak Zajazd Pod Świerkiem Elżbieta Bednarowicz, które ze względu na doskonałą lokalizację (przy drogach, co ułatwia i usprawnia dojazd z pogrzebu), dostępne pokoje noclegowe (dla gości którzy chcą odpocząć przed czekającą ich podróżą) oraz rozbudowaną ofertę gastronomiczną, stanowią idealne miejsce na zorganizowanie stypy.
Decydując się na konsolację w zajeździe mamy gwarancję kompleksowej obsługi zarówno pod względem przygotowania posiłków, jak i pomocy przy doborze menu oraz organizacji noclegu. Warto jednak mieć świadomość, że aby uroczystość ta miała odpowiedni przebieg warto ją szczegółowo zaplanować, a co za tym idzie należy pamiętać o:
- uprzednim poinformowaniu o tym fakcie gości, których zaplanowano zaprosić na stypę, co pozwoli na ustalenie liczby obecnych osób oraz przygotowanie odpowiedniej ilości dań,
- dobór menu – gdzie najczęściej wybieraną opcją jest obiad dwudaniowy, przystawki oraz ciasto. Niemniej jednak, w zależności od czasu trwania stypy oraz upodobań gości, menu może być rozbudowywane o dodatkowe pozycje, a dodatkowo niekiedy na konsolacji pojawia się również alkohol,
- zorganizowanie przejazdu z cmentarza na stypę, co wynika z faktu, że nie wszyscy goście dotrą na pogrzeb własnymi autami, a co za tym idzie warto zadbać
o podstawienie busa lub autokaru, ewentualnie zorganizować przejazd w autach innych gości, - podziękowanie za przybycie, które organizator konsolacji, najczęściej najbliższa rodzina, przekazuje indywidualnie obecnym na uroczystości gościom.
Organizacja konsolacji, stanowi wieloletnią tradycję, przy czym nie jest to obowiązkowy element uroczystości pogrzebowych. Niemniej jednak planując tego typu spotkanie warto skorzystać z ofert jakie w tym zakresie mają zajazdy i restauracje.