Artykuł sponsorowany Czy rodzaj mąki ma znaczenie w wypieku pizzy? Mała Italia, czyli pizza włoska w Zawierciu

Czy rodzaj mąki ma znaczenie w wypieku pizzy? Mała Italia, czyli pizza włoska w Zawierciu

Okazuje się, że chcąc zjeść w domu dobrą pizzę, trzeba się postarać. Zaczynając od wyboru odpowiedniego typu mąki do pizzy, trzeba zwrócić uwagę na każdy detal jej przygotowań. Dla mieszkańców Zawiercia i okolic łatwiejszym rozwiązaniem niż samodzielne przygotowanie będzie wybranie się do restauracji Mała Italia, która serwuje włoską kuchnię. Sprawdź, jakie znaczenie w procesie przygotowania pizzy ma rodzaj mąki.

Co oznacza typ mąki?

Mąka to produkt, który większość osób ma w swojej kuchni. Wybierając go z półki sklepowej, można spotkać się z różnymi typami, które różnią się od siebie oznaczeniami pod postacią numerów. By zrozumieć, skąd się wzięły poszczególne warianty, trzeba poznać proces produkcji mąki.

Powstaje ona w wyniku przemiału zbóż z wykorzystaniem maszyn rozdrabniających. W wyniku takiego procesu następuje oddzielenie bielma od okrywy owocowo nasiennej. W kolejnych etapach przystępuje się do wielokrotnej obróbki przez przemiał, dzięki której z części środkowej ziarna powstaje mąka, a pozostałe części tworzą otręby.

Jak wyjaśnia jeden ze specjalistów w zakresie kulinariów z Restauracji Mała Italia:

Uzyskany produkt ma w sobie określoną ilość substancji mineralnych, które mierzy się po przemiale i oddzieleniu otrębów. Po wypaleniu próbki w specjalnym piecu, w przypadku najczystszych typów mąki pozostaje znikomy procent popiołu. Zawartość popiołu to inaczej typ mąki, a jej wartość określa się np. 550, co oznacza około 0,55% substancji mineralnych w składzie.

Jakiej mąki używać do pizzy?

Najczęściej polecana do wyrobu pizzy mąka to produkt o typie 00. Charakteryzuje ją postać mocno zmielonego pyłu w śnieżnobiałym kolorze, którego konsystencja zbliżona jest do talku. Wykorzystując taki rodzaj mąki, dużo łatwiej jest uzyskać ciasto, które po wypieczeniu będzie kruche, chrupiące i cienkie, nawet gdy dodamy do niego sos i dodatki.

Eksperci przygotowujący dania kuchni włoskiej w Zawierciu w Restauracji Mała Italia znają jej tajniki i najlepsze metody, dlatego podkreślają, że sypka forma mąki typu 00 znacznie ułatwia wyrabianie ciasta. Dodatkowo duża zawartość glutenu gwarantuje, że będzie ono elastyczne i sprężyste.

Co warto wiedzieć, produkt ten w 100 gramach ma około 340 kcal, w tym około 70 g węglowodanów, 11 g białka i 1 g tłuszczu. Jeśli nie ma się możliwości zakupu mąki typu 00, można zastąpić ją innym rodzajem, jednak wybierając taki o jak największym stopniu zmielenia.

W Restauracji Mała Italia można spróbować różnych dań skomponowanych na podstawie włoskich smaków, a także pizzy na cienkim cieście.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas