Artykuł sponsorowany Co zjeść nad polskim morzem?

Co zjeść nad polskim morzem?

Obiady na mieście to zdecydowanie jedna z największych zalet wakacji. Nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby zjeść przepyszne danie. Jedzenie ma mieście to jednak prawdziwa loteria. Jak znaleźć restaurację, która stawia na wysoką jakość swoich potraw, a nie jedynie na zysk? Co zjeść nad polskim morzem? Unikaj fast foodów i postaw na tradycyjne dania ze smacznych i świeżych ryb!

Smaczna rybka, ale nie wszędzie!

Każdy z nas słyszał masę historii o nadmorskich barach, które przez cały sezon smażą ryby na tym samym oleju i podają dania nie pierwszej świeżości. I choć wiele z nich jest wyolbrzymione, z pewnością można znaleźć ziarnko prawdy, które zdecydowanie odstrasza turystów od skosztowania ryb nad polskim morzem. Żeby mieć pewność, że ryba będzie świeża i przygotowana z dbałością o najmniejszy szczegół, wybieraj restauracje, które cieszą się pozytywną opinią klientów i są chętnie odwiedzane przez turystów w ciągu całego roku np. bar Przystanek Rybakówka Sp. z o.o. Sp.k., który mieści się w Gdańsku. Pamiętaj, że to nie cena ryby jest kluczowym wyznacznikiem jakości! Czasami prestiż restauracji to wynik wyłącznie dobrej lokalizacji i marketingu, dlatego nie warto wybierać w ciemno.

Jakie dodatki wybrać do ryby?

Sama ryba to nie wszystko. Sztandarowym nadmorskim daniem jest ryba w towarzystwie frytek oraz świeżych surówek. Tego typu danie jest nie tylko przepyszne, ale przede wszystkim sycące i dobre dla każdego – zarówno dorosłych, jak i dzieci. Oczywiście dla tych, którzy nie lubią frytek, alternatywą jest zawsze chrupiące pieczywo. Ryba z frytkami i surówką to zdecydowanie lepszy rodzinny obiad niż serwowany masowo kebab lub inny niezdrowy fast food. Ryby są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Nawet jedna porcja ryb może dostarczyć osobie dorosłej porządny zastrzyk witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Fast food to natomiast tylko puste kalorie, którymi być może się nasycisz, lecz jednocześnie zaserwujesz sobie masę szkodliwych składników chemicznych m.in. polepszaczy smaku i aromatu.

A co na deser?

W okresie letnim większość turystów sięga oczywiście po lody. Zwłaszcza w czasie upałów, kiedy zimny deser zaspokoi głód, ochłodzi i da siły do dalszego zwiedzania lub plażowania. Lody można jednak zjeść w wielu punktach, dlatego będąc w restauracji, warto zamówić coś wyjątkowego np. popisowe ciasto serwowane tylko w danym miejscu. Nie ograniczaj się wyłącznie do znanych potraw – czasami dobrze jest spróbować czegoś nowego!

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas