Artykuł sponsorowany Komory chłodnicze w technice piekarniczej

Komory chłodnicze w technice piekarniczej

Tradycyjne domowe wypieki kojarzą nam się z wałkiem do ciasta i stolnicą pełną mąki. Dzisaj większość z nas tworzy swoje wypieki jedynie przy świątecznych okazjach, a domowy chleb to rzadkość. Korzystamy z ofert sklepów i piekarni, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Nowoczesne piekarnie wyposażone są w zestawy specjalistycznych maszyn, nie tylko do samego wypieku. My skoncentrujemy się na komorach chłodniczych.

Korzyści z komór chłodniczych

Specjalistyczne komory chłodnicze pozwalają na redukcję kosztów produkcji i wynagrodzeń. Dzięki nim zapewniamy zapasy na okres przynajmniej tygodnia, przy czym ciasto zachowuje jednorodną jakość i elastyczność. W ten sposób zapewniamy sobie racjonalną produkcję ciasta i mamy możliwość przeniesienia produkcji z nocy na dzień. Nowoczesne komory chłodnicze mają stopniową regulację prędkości powietrza. Powietrze przez komorę jest przeprowadzane w sposób łagodny i jednorodny, co zapobiega wysuszeniu kęsów ciasta. Powietrze rozprowadzane jest przez płyty i obniżany sufit. By osiągnąć najlepsze efekty, komora powinna być wyposażona w wiele małych wentylatorów zamiast jednego "turbowentylatora".

Komputerowe sterowanie

Nowoczesne systemy chłodzenia pozwalają na komputerowe sterowanie. Potrzebne nam parametry ustawiamy naciśnięciem kilku klawiszy. Obsługa takiego komputera jest prosta, a wszystkie potrzebne informacje są wyświetlane na panelu, również ewentualne usterki i nieprawidłowości. System pozwala na regulowanie obrotów wentylatorów, regulować ogrzewanie, dostosować krzywe rozmrażania i garowania - dowiadujemy się w firmie GUZ Technika Piekarnicza z Siemianowic Śląskich. Nowoczesne komory posiadają nawet funkcję logowania pamięci USB dla odczytywania parametrów urządzenia.

Żywotność i ergonomia

Kiedy w komorze chłodniczej zwiększa się różnica temperatura, wewnątrz zaczyna skraplać się woda. Gdy różnica temperatur jest szczególnie duża, pojawia się ryzyko przemrożenia - dlatego w podłodze komory znajduje się automatyczne ogrzewanie. Ogrzewanie zapobiega kondensacji. Najlepiej, kiedy podłoga ma formę wanny ze wklęsłym zaokrągleniem, by szybko i łatwo czyścić urządzenie. Dzięki temu urządzenie jest nie tylko wydajne, ale też ergonomiczne i z długą żywotnością.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas