Artykuł sponsorowany Szafki i półki jako ważny element zaplecza gastronomicznego

Szafki i półki jako ważny element zaplecza gastronomicznego

Dobrze zorganizowane zaplecze, to podstawa optymalnie i sprawnie funkcjonującej kuchni. Organizacja ta wymaga przede wszystkim przestrzeni do przechowywania naczyń, przypraw, garnków itp.. Służy do tego nie tylko przestrzeń szafek i szuflad stołów przyściennych, regały czy szafy magazynowe,  ale także półki i szafki wiszące. Pozwolą one wykorzystać przestrzeń w sposób optymalny dzięki zagospodarowaniu przestrzeni nad płaszczyzną roboczą stołów. 

Wyróżniamy szafki wiszące z drzwiami przesuwnymi lub uchylnymi oraz półki przestawne, pojedyncze lub podwójne. Przyjrzyjmy się zatem różnym ich rodzajom oraz pożądanym cechom.  

Istotne cechy szaf i półek gastronomicznych

Zacznijmy od materiału, z którego wykonane są omawiane meble. Bez dwóch zdań, na rynku królują meble ze stali nierdzewnej. Przede wszystkim ze względu na swoje właściwości, takie jak:

  • łatwość w utrzymaniu czystości,
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • wytrzymałość na wysoką temperaturę i wilgotność.

Szczególnie pierwsza z cech jest bardzo ważna - podczas pracy z żywnością, zachowanie czystości to podstawa. Do tego meble wykonane ze stali nierdzewnej, mają ograniczoną ilość zakamarków i szczelin, w których mógłby gromadzić się brud. Nie bez znaczenia jest także wygląd tego materiału – dzięki połyskowi i metalicznemu minimalizmowi, zaplecze zyskuje profesjonalny wygląd.

Szafki na naczynia

Biorąc pod uwagę mocne strony stali nierdzewnej, szafki z tego materiału doskonale sprawdzają się jako miejsce na przechowywanie naczyń. Duża wytrzymałość i nośność elementów pozwoli nam przechowywanie dużej ilości naczyń lub produktów zarówno w szafkach stołów zabudowanych, ale także w szafach magazynowych oraz w szafkach i na półkach wiszących.

Szafy przelotowe umożliwiają wydzielenie stref brudnej i czystej co wymagane jest w obiektach gastronomicznych. Szafa przelotowa umożliwia między innymi sprawne przekazywanie umytych naczyń do strefy czystej. Producenci mebli gastronomicznych oferują także szafy na środki czystości.

Półki na produkty spożywcze

W dobrze zorganizowanej kuchni każdy element musi być na swoim miejscu, aby nie generować chaosu - to dotyczy również produktów spożywczych. Jak stwierdza przedstawiciel firmy Komat

-Stal nierdzewna nie absorbuje żadnych substancji. Na półkach z tego materiału można zatem przechowywać nawet tzw. mokre artykuły spożywcze. Możemy być pewni, że zastosowanie w kuchni mebli ze stali nierdzewnej zapewni łatwość w utrzymaniu czystości i higieniczne warunki przechowywania i przygotowania żywności. 

Warto zaznaczyć, że porządek, który łatwiej jest utrzymać dzięki przestronnym półkom, wpływa na komfort pracy, a także jej wydajność.

Dodatkowo wiszące półki pozwalają na maksymalne wykorzystanie przestrzeni, w mniej ustawnych pomieszczeniach. To szczególnie użyteczna cecha, jeśli pomieszczenie nie jest zbyt duże i każdy cm3 jest na wagę złota. Meble te, podnoszą także poziom bezpieczeństwa pracowników, ponieważ każdy przedmiot ma swoje miejsce i nie musimy upychać garnków czy akcesoriów kuchennych „po kątach”, czy przepełniać małe szafki. A od przepełnienia, do wypadku jest bardzo krótka droga.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas