Artykuł sponsorowany Jak wyposażyć swoją restaurację?

Jak wyposażyć swoją restaurację?

Zakładając własny lokal gastronomiczny, musimy go porządnie i profesjonalnie wyposażyć. Jest to klucz do sukcesu naszej restauracji, gdyż profesjonalne jej profesjonalne zaplecze pozwoli na przyrządzanie zamówień na najwyższym możliwym poziomie. Ale jak to zrobić dobrze i jakie urządzenia oraz pomieszczenia powinny znaleźć się w naszym lokalu. W tym poradniku opiszemy w skrócie jak odpowiednio zadbać o naszą restaurację.

Chcąc otworzyć własną restaurację, musimy najpierw odpowiednio ją wyposażyć  w wymagane pomieszczenia oraz sprzęt kuchenny. Pomieszczenia w naszym lokalu, takie jak bar czy kuchnia powinny posiadać odpowiednie wyposażenie, które będą spełniać wymogi sanepidu oraz PIP. Jednym z takich pomieszczeń jest osobne wejście gospodarcze, przystosowane do dostaw świeżego towaru oraz zapewniające łatwy dostęp do części magazynowej. Innym podstawowym w naszym lokalu pomieszczeniem jest pomieszczenie, służące do przetrzymywania wszelkich odpadków, pozostałych po potrawach. Produkty takie jak mięso, ryby, warzywa czy jaja muszą być przygotowane na zupełnie innych stanowiskach.


Kolejnym pomieszczeniem, które powinno znaleźć się w restauracji, jest osobna zmywalnia, służąca do zmywania wszystkich naczyń użytych w procesie przygotowania dań. Kuchnia

jako główne miejsce pracy powinna być zadbana, czysta, schludna oraz posiadać urządzenia niezbędne do przygotowania potraw, np. piece grzewcze czy instalacja wentylacyjna.

Kompleksowe wyposażenie poszczególnych pomieszczeń

● Pomieszczenie socjalne - powinno zawierać szafę porządkową oraz łazienki dla pracowników.

● Magazyn spożywczy - tutaj głównie powinny znajdować się regały oraz szafy mroźnicze do przetrzymania artykułów spożywczych.

● Powierzchnia robocza -  podstawowym wyposażeniem będą stoły i blaty do przygotowania potraw, a także zlewy do mycia produktów.

● Stanowiska do obróbki produktów - na poszczególnych stanowiskach powinny znaleźć się sterylizator jaj czy lodówka do ich przechowywania.

● Kuchnia główna - w niej zachodzą  najważniejsze procesy. Dlatego niezbędnymi urządzeniami są piece konwekcyjno-parowe, kuchnia elektryczna bądź gazowa, płyta grilowa, frytownica, szatkownice, krajalnice, okapy, wagi, miksery oraz szafy chłodnicze.

●  Zmywalnia - w tym pomieszczeniu będziemy potrzebować zmywarkę  z funkcją wyparzania, stoły ze zlewami czy pojemnik na odpady.

Jeżeli chcesz zakupić odpowiednie wyposażenie gastronomiczne dla swojego lokalu, skorzystaj z oferty firmy Gastro Borowiec Dawid Borowiec, która oferuje wszelkiego rodzaju niezbędny sprzęt.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas