Materiał Partnera Stoliki ze szklanym blatem w gastronomii

Stoliki ze szklanym blatem w gastronomii

Stoliki ze szklanym blatem były u nas dość popularnym elementem wystroju szykownych lokali gastronomicznych już w dwudziestoleciu międzywojennym. W nieco zmienionym kształcie powracały i w PRL, i chociażby w latach 90. Dziś różnorodność form pozwala idealnie wkomponować je w przestrzenie zarówno nowoczesne, jak i te utrzymane w stylu retro, a nawet klasycznym.

Zależy to w dużej mierze od modelu i jego linii projektowej. Wybierać możemy też spośród wielu różnych odmian szkła – od klasycznego przez matowe aż po barwione, w tym niezwykle eleganckie czarne szkło. Bez względu jednak na to, na który wariant konkretnie się zdecydujemy, stolik ze szklanym blatem zawsze będzie charakteryzował się zestawem pewnych właściwości.

Po pierwsze, szklany blat nieodmiennie przydaje stolikowi lekkości. – Jest to istotne zwłaszcza w przypadku mniejszych metrażowo lub gęściej zastawionych elementami wyposażenia pomieszczeń, których dzięki temu mebel ów nie przytłoczy – mówi specjalista z firmy meblarskiej Miladesign. – Będzie się zarazem prezentował równie wspaniale także w salach całkiem przestronnych – dodaje.

Szkło koniecznie hartowane

O ile stolik kawowy wstawiony do salonu może mieć blat wykonany zarówno ze szkła hartowanego, jak i zwykłego, o tyle jeśli chodzi o stoły w gastronomii, pierwsza z tych opcji to po prostu konieczność. Będzie on wówczas o wiele bardziej odporny na ewentualne zarysowania związane z intensywną eksploatacją. Istotnie zmniejszy się też ryzyko potłuczenia blatu na przykład w wyniku przypadkowego upuszczenia nań sztućców.

Na stole z blatem ze szkła hartowanego można również bez obaw stawiać dość gorące naczynia, choć w celu uniknięcia umiarkowanie przyjemnych doznań akustycznych i tak zaleca się stosowanie specjalnych podkładek. Zmniejszy ono dodatkowo szanse na możliwe zarysowanie powierzchni. Jeśli natomiast chcemy mieć pewność, że także na krawędziach nie pojawią się obtłuczenia, zdecydowanie powinniśmy wybrać blat w metalowej ramie.

Czyszczenie

Ostatnią, ale wcale nie najmniej istotną – zwłaszcza z punktu widzenia uwarunkowań branży gastronomicznej – cechą stolików ze szklanym blatem jest ogromna łatwość, z jaką podlegają czyszczeniu. Wystarczy papierowy ręcznik oraz środek do mycia szyb, by łatwo i skutecznie usunąć wszelkie zabrudzenia. Z drugiej strony szklany blat należy czyścić dość często, jako że zabrudzenia te mogą być na nim szczególnie widoczne. Nie jest to aż taki problem w przypadku szkła matowego, ono jednak z kolei nieco trudniej się czyści. Jeśli wybieramy zaś szkło barwione, a zwłaszcza czarne, musimy też pamiętać o przecieraniu co jakiś czas blatu stolika nawet wtedy, kiedy nie jest on używany, ponieważ będzie widoczna na nim choćby najcieńsza warstwa osiadającego na nim przez kilka godzin kurzu.

Podziel się