Artykuł sponsorowany W czym tkwi sekret tarty i tartaletek na słodko?

W czym tkwi sekret tarty i tartaletek na słodko?

Często zamiast tradycyjnych ciast drożdżowych lub biszkoptowych wybieramy wyroby kruche o delikatnym smaku. Jednym z ich przykładów są tarty oraz tartaletki będące alternatywą dla klasycznych tortów lub babeczek. Ich uniwersalność i oryginalność polega na mnogości słodkich dodatków, jakimi można wypełnić ich wnętrze. Najczęściej jednak stosuje się nadzienia owocowe, idealne na lato lub jako pyszna przekąska do filiżanki kawy.

Przygotowanie tarty

To wypiek, który ma swoje korzenie we Francji i stanowi jedną z najbardziej rozpoznawalnych tam potraw. Jego podstawą jest ciasto kruche, drożdżowe lub francuskie, którym wykłada się dno oraz boki specjalnej formy o okrągłym kształcie i niskich, fałdowanych brzegach. Drugim elementem potrawy jest jej nadzienie, które może właściwie zawierać dowolne składniki. Są popularne zarówno warianty na słono, jak i na słodko wykonywane w branży cukierniczej, czym zajmuje się między innymi firma Jomag z Łodzi. Tartaletki zaś to ich mniejsza wersja, rozmiarem zbliżona do popularnych muffinek lub babeczek.

Istnieją trzy sposoby przygotowania wyrobu, czyli wypiekanie jednocześnie surowego ciasta wraz z nadzieniem, samego ciasta, na które, dopiero gdy jest gotowe, nakłada się dodatki bądź ciasta, które dopiero pod koniec pieczenia wypełnia się składnikami. Bardzo ważny jest dobór pełnowartościowych półproduktów, dzięki którym uzyskamy wypiek o idealnym smaku oraz aromacie.

Rodzaje słodkiego nadzienia

Pod tym względem właściwie nie istnieją żadne ograniczenia. We Francji najpopularniejsze są między innymi tarty cytrynowe, z truskawkami, rabarbarem, jabłkami (Tarta Tatin). To idealny sposób na połączenie słodkiego przysmaku ze zdrowym aspektem żywienia. Najlepiej jest wykorzystywać owoce sezonowe lub domowe konfitury, które w ten sposób uświetnią smak wypieku. Można również dodać karmel bądź masę budyniową, a do tego sos z mrożonych owoców. Ponadto bez względu na wykorzystane składniki mogą być zapieczone bądź podane jako świeże na kruchym cieście. W małych tartaletkach najczęściej stosuje się krem przyozdobiony owocami liofilizowanymi bądź w żelu. Różnorodne kompozycje sprawiają, że danie nabiera niezwykle uniwersalnego charakteru, który cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko.

Serwowanie tarty

To kolejny aspekt, który świadczy o wyjątkowości tego rodzaju wyrobu cukierniczego. Produkt można bowiem podawać zarówno na gorąco, jak i na ciepło. Lekkie, owocowe dodatki będą idealne na letnie, upalne dni. Ponadto tarta może z powodzeniem zastąpić klasyczny, urodzinowy tort. To rozwiązanie dla osób szukających oryginalnego poczęstunku dla swoich gości. Tartaletki zaś będą idealną przekąską na dziecięce przyjęcia, ale także podczas spotkań ze znajomymi lub przy popołudniowej kawie. Takie słodkości sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na większe okazje – święta, jubileusze, a nawet wesela. Pozostaje jedynie kwestia doboru odpowiednich składników nadzienia.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas