Skoro już jeść warzywa i owoce, to tylko z polskich, sprawdzonych przetwórni
Artykuły spożywcze i trafikaPowszechnie wiadomo, że codzienna dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Zarówno warzywa, jak i owoce to prawdziwe bomby witaminowo – mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm składniki odżywcze. To właśnie witaminy oraz minerały chronią organizm przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Skąd najlepiej pozyskiwać zdrowe i pełne witamin owoce, warzywa i ich przetwory?
Najzdrowszych i najsmaczniejszych produktów owocowych i warzywnych należy szukać w sprawdzonych polskich przetwórniach. Takie firmy jak Handel i przetwórstwo warzyw Grzegorz Olejniczak prowadzą przejrzyste i merytoryczne oraz pełne pięknych, naturalnych zdjęć produktów strony internetowe. Priorytetem jest dostarczanie produktów najwyższej jakości w możliwie najlepszej cenie. Od samego początku te firmy zajmują się skupem, przetwórstwem i sprzedażą owoców oraz warzyw. W ich ofercie klienci znajdą możliwość zamówienia powtarzalnych partii warzyw i owoców, takich jak:
- ogórki,
- brokuł,
- świeże truskawki,
- cebula biała,
- marchew.
Produkty firm są oferowane w postaci świeżej, a także w marynacie i zalewie (ogórki konserwowe). Zajmują się również sprzedażą cebuli obranej, głównymi odbiorcami takiej cebuli są zakłady zajmujące się mrożeniem tego surowca.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa świeże, marynowane i mrożonki?
Niektórzy Polacy przyznają, że nie lubią smaku większości warzyw i owoców. Inni zwracają uwagę, że tak zostali przyzwyczajeni od dzieciństwa. Poza tym warzywa i owoce uchodzą za stosunkowo drogie i wymagają przygotowania, na co wiele osób nie ma ani czasu ani ochoty. To prawda, że świeże produkty wymagają czasu, by je umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ale jest jeszcze inna alternatywa - mrożone i konserwowane warzywa - opcja, w której czas przygotowania znacząco się zmniejsza. Warzywa mrożone i puszkowane są naprawdę wygodniejsze, ale czy są tak samo pożywne, jak ich świeże odpowiedniki? W jednym z badań naukowcy porównywali osiem warzyw konserwowanych, mrożonych i świeżych warzyw pod względem ich składników odżywczych na jedną kalorię. Kiedy obliczyli zawartość składników odżywczych okazało się, że były one podobne dla każdego rodzaju warzyw: świeżych, mrożonych i konserwowych. Jednak testy na owocach wykazały pewne różnice. Niektóre wartości dla owoców w puszkach były nieco niższe, niż w przypadku owoców świeżych. Jednak, jak sugeruje to badanie, wartość odżywcza warzyw pozostaje zbliżona bez względu na to, czy warzywo jest świeże, konserwowe czy mrożone. W obu przypadkach jednak warto się przekonać do porcji warzyw i owoców codziennie. Nawet, jeśli są one przetworzone.