Artykuł sponsorowany Pierogi – tradycyjne polskie danie

Pierogi – tradycyjne polskie danie

Pierogi to danie, które uwielbia niemal każdy Polak i zyskuje popularność również za granicą. Powód jest prosty. Dobrze przygotowane pierogi są smaczne, a ich różnorodność zaspokoi gusta każdego. Co więcej, jeśli kupujemy gotowe pierogi można je przygotować szybko i podać w najlepiej nam pasujący sposób.

Pochodzenie pierogów

Pierogi w różnym kształcie obecne są niemal w każdej kuchni. Jedzą je Gruzini, Ukraińcy, Włosi, ale przede wszystkich Chińczycy i Polacy. W polskiej kuchni są one praktycznie od zawsze, jednak za prekursorów wprowadzenia pierogów uważa się Chińczyków. Tradycyjne chińskie pierogi są nadziewane farszem z kapusty pekińskiej lub wołowiny. Przygotowuje się je też w słodkiej wersji z nadzieniem wypełnionym orzechami. Te pierogi Chińczycy jedzą w Nowy Rok, co ma im przynieść szczęście w nadchodzących miesiącach. Do Włoch pierogi sprowadził Marco Polo właśnie z podróży do Chin jednak Włosi znacznie zmienili ich pierwotny kształt. Dziś w Italii dostępne są tortellini, które mogą być wypełnione farszem z mięsa, sera lub dyni.


Tradycyjne polskie pierogi

Jedzenie pierogów jest znane w wielu krajach, ale w każdym z nich pierogi mają inną specyfikę oraz sposób przyrządzania. W Polsce również możemy spotkać zarówno tradycyjne jak i bardziej wyszukane smaki oraz receptury. Jednak najbardziej popularne od lat są pierogi ruskie. Wypełnione są twarogiem z ziemniakami oraz cebulką. To właśnie ten rodzaj pierogów najczęściej wybierają obcokrajowcy, ale też sami Polacy. Inne najczęściej wybierane są pierogi z kapustą i grzybami, które można jeść zarówno w święta (nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole) jak i na co dzień. Świetnie smakują ugotowane tradycyjnie w wodzie z solą, ale też podpieczone na patelni podawane z uprażoną cebulką. Innym tradycyjnym wariantem są pierogi z mięsem. Najczęściej do farszu używa się wołowiny, rzadziej mięsa drobiowego. Pierogi z mięsem są bardzo sycące i wystarczy już kilka sztuk, aby zaspokoić głód. Dostępne są też pierogi w słodkim wariancie, które na pewno zaspokoją gusta wielbicieli słodyczy. Mogą być one nadziewane owocami sezonowymi, słodkim twarogiem, twarogiem z rodzynkami oraz orzechami, a także innymi, ulubionymi słodkimi dodatkami.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas