Artykuł sponsorowany Kawa serwowana w kawiarniach - jaką wybrać?

Kawa serwowana w kawiarniach - jaką wybrać?

Kawa swą historią sięga rzekomo IX wieku. Pewien etiopski pasterz wypatrzył w swoim stadzie nienaturalnie pobudzoną kozę, żującą krzak z czerwonymi owocami. Gdy pastuszek sam spróbował, zaznał przyjemnego przypływu energii, jakiego doświadczamy po dziś dzień. Od tego czasu przemysł kawowy stale się rozwija, tworząc infrastrukturę, której częścią są kawiarnie i palarnie. Nazwy figurujące w menu potrafią być mylące, zatem przyjrzyjmy się im bliżej.

Co najczęściej spotykamy w kawiarniach?

Kawiarniane menu wciąż dla wielu osób jest mało czytelne, dlatego przyjrzymy się teraz bliżej poszczególnym rodzajom kaw. Wszystkie z nich z najwyższą starannością serwowane są w Kawiarni Jacek Krzynowek Warszawa Ursus.

  • Kawa espresso - ten sposób parzenia kawy pochodzi z Włoch. Polega na przepuszczeniu pod dużym ciśnieniem (8,5-8,9 bara) niewielkiej ilości wody przez świeże, drobno zmielone ziarna kawowca. Otrzymujemy w ten sposób 25-35 ml mocnej, kawowej esencji. Espresso powinno zostać zaserwowane wraz ze szklanką wody niegazowanej.
  • Kawa Americano - ten sposób parzenia polega na uzupełnieniu espresso gorącą wodą (nawet do 400 ml). Wbrew swojej nazwie wcale nie pochodzi z USA. Legenda głosi, że stacjonujący w Europie Amerykańscy żołnierze prosili włoskich baristów, aby do espresso dolewali gorącej wody, ponieważ było ono dla nich za mocne. Dla Włochów stanowiło to istną profanację, dlatego nazwali tę kawę Americano.

Czy to jeszcze kawa, czy już mleko?

Wkraczamy w sektor napojów mleczno-kawowych, które łatwo ze sobą pomylić. Oto one:

  • Caffè latte - taki sposób parzenia kawy polega na tym, aby do espresso dolać gorące mleko. Na szczycie powstaje wówczas piana o grubości około 1 cm. Napój serwuje się w wysokiej szklance o pojemności 250-350 ml i grubej ściance, wraz z charakterystyczną, długą łyżką.
  • ·       Latte macchiato - z włoskiego “splamione mleko”, to napój mleczny polegający niejako na odwróceniu procesu przygotowania Caffè latte. W tym przypadku bowiem do gorącego mleka dolewamy espresso, a następnie nakładamy warstwę mlecznej piany.
  • ·       Flat White - napój popularny w Australii i Nowej Zelandii. Polega na dodaniu spienionego mleka do 1-2 porcji espresso. W odróżnieniu od poprzedników podawane jest w filiżance.
  • ·       Cappuccino - napój kawowy przygotowywany w bardzo podobny sposób do poprzednika. Pianka jest jednak bardziej puszysta i jednolita, a na wierzch dodaje się pokruszoną czekoladę lub kakao. Niekiedy serwowane z lodami waniliowymi.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas