Artykuł sponsorowany Jaki powinien być tort weselny?

Jaki powinien być tort weselny?

Ślub to wyjątkowa uroczystość, która przeważnie kończy się szampańską zabawą podczas wesela. Imprezę zorganizowaną na cześć pary młodej uświetnić należy efektownym tortem. Ciasto deserowe na taką okoliczność przygotowuje się indywidualnie, zgodnie z oczekiwaniami i preferencjami zamawiających. Te są bardzo zróżnicowane – jakie są najczęstsze cechy wspólne tortów weselnych?

Tort na wesele – efektowny, ale z gustem

Podstawową kwestią, jaką bierze się pod uwagę przy planowaniu weselnego wypieku, jest jego wygląd. Tort powinien być przede wszystkim efektowny. Z tego względu wiele par decyduje się na ciasto deserowe w wariancie piętrowym. Niekiedy nawet tort weselny składa się z kilku kondygnacji, które są sukcesywnie zmniejszane, przypominając kształtem stożek. Bardzo ważne są dodatki, które wpływają na ostateczną atrakcyjność wizualną słodkiego wypieku. W przypadku tych przygotowywanych na wesele, zdecydowanie dominują motywy kwiatowe.

Torty weselne są najczęściej białe z domieszką czerwieni wykorzystanych owoców, np. truskawek czy malin. Chętnie wybieranym dodatkiem są figurki pary młodej. Słodkie detale umieszcza się na samym szczycie tortu, wskazując wyraźnie okoliczność, na jaką został on przygotowany. Efektowne wypieki tego typu tworzone są przez firmę Ciasta I Torty Malinka. Jest ona w stanie zrealizować niemal każdy indywidualny projekt, tworząc wyjątkowe ciasto deserowe będące jednym z najważniejszych elementów wesela. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy jego zamawianiu?

Najpopularniejsze smaki tortów weselnych

Słodki wypiek podawany na imprezie organizowanej po ceremonii ślubnej powinien być nie tylko wyjątkowy pod względem wizualnym, ale też smakowym. Ważne jest zachowanie neutralności – tort weselny serwowany jest bowiem wszystkim gościom, dlatego bezpiecznym wyborem będą sprawdzone kompozycje. Świetnie nada się wspomniany już biały tort z dodatkiem malin, truskawek, wiśni czy poziomek. Ciekawe są również połączenia smaków czekolady i owoców, a także orzechów.

Na tego typu wypieku można umieścić też słodki, w pełni jadalny napis. Najczęściej są to życzenia przekazywane parze młodej przez gości. Popularną ozdobą są również imiona małżonków. Tort weselny nierzadko wzbogaca się nawet zimnymi ogniami, które nadają spektakularnego efektu podczas prezentacji. Możliwości w zakresie przygotowania takiego wypieku jest zatem bardzo dużo. Wybór odpowiedniego wyglądu i smaku tortu na wesele to niełatwa decyzja, dlatego szczegóły jego wykonania omówmy z cukiernikiem przynajmniej kilka tygodni przed uroczystością.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas