Artykuł sponsorowany Z jakich składników są przygotowywane ciasta naturalne?

Z jakich składników są przygotowywane ciasta naturalne?

Jeśli zapytałbyś swoją Babcię, czy piecze ciasto z naturalnych składników, prawdopodobnie uśmiechnęłaby się i odparła: A z czegóż by innego? Dawniej nie stosowano chemicznych ulepszaczy do pieczenia, ponieważ po prostu ich nie było. Dzisiaj można po nie sięgnąć, więc każdy cukiernik wybiera, czy będzie piekł ciasta naturalne, czy też na bazie konserwantów.

Uśmiech Babci, czyli blisko natury

Czym są owe tajemnicze „naturalne składniki”? Nasza Babcia roześmiałaby się na głos: to świeże jajka, masło, śmietana, mąka z dobrego zboża, prawdziwa czekolada, świeże owoce albo domowa konfitura. Współczesna technologia pozwala je zastąpić substancjami chemicznymi, które dają podobny efekt, ale tylko pozornie. Różnica leży w smaku i wywieranych skutkach zdrowotnych.

Rasowe Łasuchy w lot wyczuwają, czy ciasto zostało przygotowane z naturalnych składników. Poznają to po smaku, zapachu, konsystencji. Dlatego wybierają cukiernie, gdzie inne Rasowe Łasuchy przygotowują ciasta i ciasteczka w oparciu o naturalne receptury. Jeśli szukasz takiego zakątka, zajrzyj np. do Kawiarni Cukierni Piekarni KĘSY w Łodzi, stacjonarnie lub online.

Ciasto naturalne, czyli jakie?

Trzeba być uczciwym wobec naszej cywilizacji. Fakt, że nauka zmodyfikowała wszystkie obszary życia, ma wiele pozytywnych skutków, także w gastronomii. Żywność stała się tańsza i bardziej dostępna, nie podlega tak łatwo zepsuciu. Sęk w tym, by zachować odpowiednie proporcje pomiędzy dobrem, jakie oferuje natura, a tym, jakie wnosi technologia.

Ciasta naturalne są wykonane ze świeżych jaj, masła i mąki bez ulepszaczy oferują bogaty i niepowtarzalny smak. Ale właśnie dlatego, że bazują na naturalnych składnikach, szybciej ulegają zepsuciu. Należy więc zadbać o odpowiednie warunki ich przechowywania. Są też droższe, więc uczą szacunku do pokarmu oraz zużywania go do ostatniego kęsa.

Natomiast ciasta z dużą ilością konserwantów są mniej smaczne, lecz dłużej wyglądają „jak świeże” i łatwo je przechowywać. Są tańsze, więc decyzja o wyrzuceniu resztek nie jest taka trudna. Natomiast obniżają standard posiłku i kulturę jego spożywania.

Różnica leży także w parametrach zdrowotnych. Źródłem współczesnej plagi alergii pokarmowych jest m.in. skażenie żywności zbyt dużą ilością chemii. Często ktoś, kogo uczulają ciastka o znacznej zawartości konserwantów, może bez szkody dla siebie zjeść kawałek naturalnego ciasta. Naturalną dietę zaleca się nawet w przypadku poważnych chorób metabolicznych i uznaje za istotną pomoc w leczeniu farmakologicznym.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas