Góralskie sery, czyli oscypki
Artykuły spożywcze i trafikaOscypki to góralskie sery, które cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród turystów spędzających urlop w górach, ale również wśród wieloletnich mieszkańców. Skąd bierze się popularność tego gatunku serów? Z czego się je produkuje i co sprawia, że mają tak wyjątkowy, oryginalny smak? Oraz dlaczego warto włączyć je do diety na stałe?
Oscypki - co warto o nich wiedzieć?
Oscypki to sery tradycyjnie produkowane z naturalnego mleka owczego. W 2008 roku zostały oficjalnie zarejestrowane jako certyfikowany produkt regionalny - tylko taki dokument potwierdza pochodzenie sera, a także daje pewność, że mamy do czynienia z prawdziwym oscypkiem. Ważny jest również fakt, że świeże sery można kupić jedynie od maja do października, ponieważ właśnie w tym okresie owce mają okres laktacji i tylko wtedy produkują mleko.
Z mleka krowiego lub koziego produkuje się sery zbliżone wyglądem do oscypków i zdarza się, że są one ze sobą mylone na pierwszy rzut oka. Różnią się jednak smakiem i zapachem oraz oczywiście składem. Nie posiadają również oryginalnych certyfikatów, dlatego, kiedy chce się spróbować prawdziwego owczego sera, trzeba dopytać sprzedawcę o skład danego produktu.
Piotr Krężołek, właściciel firmy Fph “Alex” zajmuje się sprzedażą prawdziwych, owczych serów, ale w swojej ofercie ma również produkty zawierające mleko krowie lub mieszane sery, składające się z mleka krowiego i owczego w różnych proporcjach.
Rodzaje serów góralskich
Sery owcze sprzedaje się pod różnymi postaciami. Najczęściej spotyka się wędzone osypki duże o wrzecionowatym kształcie lub małe oscypki. Te pierwsze są twarde. To typowo regionalny produkt - o tym, z jakiego regionu pochodzi dany ser, świadczą zdobienia na brzegach. Małe oscypki produkuje się w taki sam sposób, ich kształt odciska się w specjalnych formach. Mogą być wędzone lub niewędzone.
Z mleka krowiego produkuje się tak zwane “gołki”, które (tak jak małe serki) mogą być wędzone lub niewędzone. Produkuje się je w podobny sposób.
Certyfikowany oscypek
O certyfikowanych oscypkach mówimy jedynie w przypadku dużych, wrzecionowatych serów z mleka owczego. Ważą około 600 - 800 gramów, mają około 20 centymetrów długości i 10 cm szerokości w najgrubszym miejscu.
Takie serki są najbardziej wartościowe ze względu na fakt, że mleko owcze zawiera rozmaite składniki odżywcze, takie jak witaminy A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Ponadto tego typu sery zawierają bardzo dużo białka oraz wapnia, co pozytywnie wpływa na układ kostny. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ to zdrowy, pełnowartościowy produkt spożywczy.