Jak mrozić owoce i warzywa, by zachowały świeżość i smak?
Artykuły spożywcze i trafika
Mrożone owoce i warzywa świetnie nadają się do zup, deserów albo jako dodatek do potraw z makaronem lub mięsem. Proces zamrażania gwarantuje zachowanie na bardzo długo świeżości, jakości i dobrego smaku, a przede wszystkim składników odżywczych i witamin. Nie jest skomplikowany i można poddać mu praktycznie każdy produkt. Na czym polega, które owoce i warzywa najlepiej jest mrozić i jak je potem rozmrażać?
Zasady mrożenia owoców i warzyw są do siebie bardzo podobne. Świeżo zerwane, opłukane i wysuszone przekłada się do woreczków lub pojemników. Minimalna temperatura mrożenia wynosi – 18º Celsjusza. Duże owoce lub warzywa kroi się na mniejsze porcje, a produkty zgromadzone w większej ilości grupuje się na racje mieszczące się w pojemnikach przygotowanych do procesu mrożenia. Warto pamiętać, że warzywa przed zamrażaniem należy zblanszować. Polega to na zanurzeniu ich we wrzątku, a potem przełożeniu do zimnej wody. Dzięki temu zachowają swój naturalny kolor i składniki odżywcze.
Jak zamrażać warzywa i owoce?
Mrożenie owoców i warzyw jest jedną z najlepszych i najprostszych metod konserwowania żywności. Dzięki temu takie produkty można długo przechowywać w lodówce, ich smak pozostaje bardzo dobry, a właściwości odżywcze nie zmieniają się. Niektóre warzywa i owoce w zamrażalniku mogą przeleżeć nawet do pół roku. Poza tym w procesie mrożenia nie używa się konserwantów i sztucznych składników, które mogłyby wpłynąć na jakość owoców i warzyw. Po rozmrożeniu pozostają one smaczne, świeże i soczyste. Takie produkty wykorzystuje na wiele sposobów. Można ich użyć do różnorodnych potraw, począwszy od zup i sałatek, poprzez wypieki, a skończywszy na deserach.Zasady mrożenia owoców i warzyw są do siebie bardzo podobne. Świeżo zerwane, opłukane i wysuszone przekłada się do woreczków lub pojemników. Minimalna temperatura mrożenia wynosi – 18º Celsjusza. Duże owoce lub warzywa kroi się na mniejsze porcje, a produkty zgromadzone w większej ilości grupuje się na racje mieszczące się w pojemnikach przygotowanych do procesu mrożenia. Warto pamiętać, że warzywa przed zamrażaniem należy zblanszować. Polega to na zanurzeniu ich we wrzątku, a potem przełożeniu do zimnej wody. Dzięki temu zachowają swój naturalny kolor i składniki odżywcze.