Artykuł sponsorowany Czekolada- słodycz warta grzechu.

Czekolada- słodycz warta grzechu.

Dobra czekolada jest jak narkotyk- uzależnia wybornym smakiem i kusi aromatem. Już jedna kostka poprawia nastrój, dodaje energii i usuwa zmęczenie. Mało kto wie jednak, że ten niezwykle aromatyczny deser posiada ponad 600 substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Czekolada od stuleci wykorzystywana jest w cukiernictwie. Tworzy się z niej praliny, używa do dekoracji dań i produkcji różnorodnych deserów. Masaż czekoladą to jeden z najlepszych sposobów na relaks. Co warto wiedzieć o tym wspaniałym produkcie?

Jakie są rodzaje czekolady?

Najprostsze rozróżnienie czekolad można przeprowadzić na podstawie zawartości miazgi kakaowej w produkcie. Im jest jej więcej, tym czekolada jest bardziej wytrawna, a przy tym mniej słodka i zdrowsza. Za mającą najbardziej korzystny wpływ na ludzki organizm, uważana jest czekolada gorzka. Często nazywana jest także czekoladą deserową lub ciemną. Czekolada mleczna jest najbardziej lubiana przez konsumentów. Charakteryzuje się pełnym, kremowym smakiem i jasnobrązowym kolorem. Do najczęściej kupowanych należy też czekolada biała, która przez niektórych nazywana jest produktem czekoladopodobnym. Nie zawiera ona w sobie proszku kakaowego, za to bogata jest w tłuszcz kakaowy, który- wraz z wanilią- odpowiada za jej wyjątkowy smak. Ponadto w sklepach znajdziemy mnóstwo wariacji na temat czekolady – producenci bardzo często łączą ją z owocami, bakaliami, ciastkami czy karmelem.

Jak informuje specjalista z firmy Sempre Group, która zajmuje się dystrybucją sprzętu i towarów dla branży cukierniczej – czekolada to popularny składnik wielu deserów, które serwowane są nam w cukierniach, lodziarniach czy kawiarniach. Różne rodzaje czekolady wykorzystywane są do wyrobu pralin, musów, ciast, lodów czy elementów dekoracyjnych. Niezwykle popularna jest również czekolada do picia, fondue czy też do fontanny. Można zamaczać w niej owoce, bakalie czy kawałki herbatników i cieszyć się ich smakiem w zupełnie nowej odsłonie.

Jaka powinna być idealna czekolada?

Jak powszechnie wiadomo – czekolada czekoladzie nierówna. Tylko produkt stworzony z wysokiej jakości składników w ułamku chwili skradnie nasze serce. Na co zatem powinniśmy zwracać uwagę? Idealna czekolada cechuje się gładką, aksamitną konsystencją pozbawioną grudek. Rozpływa się w ustach bardzo powoli, a jej łamaniu towarzyszy charakterystyczny trzask, określany przez specjalistów jako „snap”. Dobra czekolada pozbawiona jest gorzkich i kwaskowych posmaków. Tabliczka ma ładny połysk bez nieestetycznego, białego nalotu, który notabene nie jest wadą produktu. Wysokiej jakości czekolada nieznacznie reaguje na zmiany temperatury, co oznacza, że nie powinna całkowicie rozpłynąć się nawet w upalny dzień.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas