Artykuł sponsorowany Cechy idealnego tortu weselnego

Cechy idealnego tortu weselnego

Jednym z najbardziej wyjątkowych przysmaków na weselu jest tort. Para młoda z pewnością zapamięta jego wygląd i smak na długie lata. Zanim podejmiemy decyzję o tym wypieku, warto zapoznać się ze wszystkimi smakami, które oferują nam profesjonaliści. Możemy wyróżnić kilka najpopularniejszych smaków tortów, które wybiera para młoda – śmietankowy, czekoladowe, z dodatkiem owoców. Oprócz tych smaków mamy do wyboru mnóstwo innych, oryginalnych wariantów.

Tort weselny – dlaczego powinien być idealny?

Tort weselny to główny bohater przyjęcia weselnego wśród smakołyków. Kilkaset lat temu ta wiodąca słodycz miała szczególną wartość –  nie tylko robiła wrażenie wizualne, ale wiązała się również z przesądami. Ten przysmak był niezwykle ważny, dlatego w trakcie jego pieczenia przestrzegano mnóstwa rytuałów. 

W dzisiejszych czasach pieczenie tortu weselnego powierzamy najlepszym cukiernikom. Chociaż przestaliśmy wierzyć w jego magiczną moc wróżenia powodzenia lub rozpadu małżeństwa, wciąż chcemy, żeby zachwycał swoim wyglądem. 

Obecnie para młoda dzieli się tortem na znak gościnności.  Na weselu zazwyczaj ciężko jest dotrzeć do każdego gościa, dlatego nowożeńcy podają osobiście kawałki tortu na znak szacunku i pamięci o tradycji rodzinnej.

Znane i lubiane smaki tortów

Ciasta na wesele można wybrać w dużo prostszy sposób niż tort, którym zazwyczaj para młoda chce zachwycić gości. Tort nie musi zawierać jednego rodzaju kremu. Można także wymieszać smaki, stosując np. śmietanę, kawę i wiśnię. Taka mieszanka z pewnością może spodobać się gościom, którzy przywykli do pojedynczego smaku ciasta.

Znanym i z pewnością lubianym smakiem tortu jest tiramisu. Kawa i krem na bazie serka, z biszkoptami w połączeniu są uwielbiane przez wiele osób. Ponadto tiramisu świetnie wygląda z żywymi kwiatami, co świetnie wygląda na zdjęciach.

Ciekawym wyborem jest tort węgierski, który łączy w sobie czekoladę z rodzynkami oraz wiśniami. Dodatkiem jest alkohol, który sprawia, że wyczuwamy odrobinę goryczy. Całość jest dopełniona prażonymi orzechami.

Z pewnością sukcesem jest tort bezowy, który zazwyczaj łączy się z bitą śmietaną albo kremem waniliowym i owocami, np. malinami. Dodatkiem, który idealnie pasuje do tortu bezowego są orzechy. 

Dla osób lubiących eksperymenty i kolory, świetnym wyborem będzie rainbow cake. Ten tort jest absolutnie wyjątkowy, ponieważ najważniejsze są tu biszkopty, a nie krem. Każdy z nich ma inny kolor i smak pochodzący od owoców. 

Wybór osoby, która upiecze tort weselny, nie może być przypadkowy. Warto powierzyć to zadanie profesjonalistom z  firmy Torcik i spółka, z siedzibą w Pruszczu Gdańskim, którzy zadbają nie tylko o oryginalny smak naszego przysmaku, ale również o jego niepowtarzalny wygląd. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas