Artykuł sponsorowany Jak chronić się przed przeziębieniami i grypą

Jak chronić się przed przeziębieniami i grypą

Jesień i zima to czas znacznego wzrostu ilości zachorowań na grypę. Zgodnie z powiedzeniem „lepiej zapobiegać niż leczyć” w tym okresie powinniśmy szczególną uwagę przywiązać do naszej diety, sposobu ubierania oraz aktywności fizycznej – dzięki temu znacznie zmniejszymy ryzyko zarażenia.

Skąd bierze się grypa i przeziębienie?

Grypa i przeziębienie to infekcje górnych dróg oddechowych, objawiające się między innymi kaszlem, bólem gardła, bólem głowy, gorączką, osłabieniem organizmu. Wywoływane są one przez obecność wirusów – wyróżnia się trzy typy wirusów grypy (A, B i C), przeziębienie może być jednak wywołane przez ponad 200 rodzajów wirusów. W okresie jesiennym i zimowym wdychanie chłodnego powietrza powoduje, że błony śluzowe dróg oddechowych są mniej ukrwione – w konsekwencji osłabia to ich mechanizmy obronne. Jeśli w tej sytuacji dostanie się tam wirus grypy, może on bez przeszkód się rozmnażać, prowadząc do infekcji. Dodatkowymi czynnikami sprzyjającymi rozwojowi choroby są stany alergiczne, stres i przemęczenie.

Jak się zabezpieczyć?

Jeśli chcemy zminimalizować ryzyko złapania infekcji, powinniśmy trzymać się kilku zasad:

  • Unikajmy wychłodzenia organizmu – wychodząc z domu w czasie mrozów i opadów pamiętamy o ubraniu się stosownie do pogody. Najlepszą metodą jest ubieranie się na tzw. cebulkę, czyli z użyciem kilku warstw ubrań. Zwiększamy w ten sposób izolację cieplną, a gdyby było nam za gorąco, zawsze możemy zdjąć jedną lub dwie warstwy.
  • Unikajmy przebywania w towarzystwie osób chorych – jeśli nie mamy wyraźnej potrzeby, w okresie najwyższej ilości zachorowań powinniśmy zrezygnować z pojawiania się w miejscach pełnych ludzi.
  • Zadbajmy od dietę – w okresie jesienno-zimowych powinniśmy koniecznie włączyć do naszej diety warzywa i owoce zawierające antyoksydanty i karotenoidy, czyli między innymi marchew, dynię, pomidory, czerwoną paprykę, kapustę kiszoną, suszone śliwki, szpinak. Możemy je spożywać również w formie soków lub przecierów.
  • Ruszajmy się – regularna aktywność fizyczna wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dlatego jeśli chcemy być odporni w zimę, nie zaniedbujmy ćwiczeń przez resztę roku. Warto przy okazji ćwiczeń korzystać z sauny, która również hartuje organizm.
  • Nie stresujmy się – udowodniono naukowo, że stres ma wyniszczający wpływ na nasz system odporności. Spowodowane to jest nadmierną ilością adrenaliny i hormonów kory nadnerczy. Z tego powodu warto znaleźć sobie zajęcia, które pozwolą nam rozładować napięcie spowodowane pracą lub nauką. Nie zapominamy również o dostarczeniu naszemu organizmowi odpowiedniej ilości snu, gdyż to właśnie w trakcie snu uaktywniają się komórki układu odpornościowego, odpowiedzialne za eliminowanie komórek zakażonych.

Jeśli naturalne metody nie przynoszą należytych skutków, warto sięgnąć po środki farmaceutyczne wspierające układ odpornościowy lub zmniejszające przykre objawy towarzyszące grypie lub przeziębieniu. Do najczęściej stosowanych środków zaliczamy te zawierające kwas acetylosalicylowy, paracetamol, metamizol czy ibuprofen oraz preparaty ziołowe – szeroki ich wybór znajdziemy w ofercie Apteki Miro

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas