Zaburzenia gospodarki lipidowej – dowiedz się więcej na ten temat!
Zdrowie i opiekaAby w pełni cieszyć się życiem i zdrowym, silnym organizmem, należy zachować równowagę w każdym układzie. Coraz częstszym problemem, który wpływa na pracę całego organizmu i nie daje typowych objawów, są zaburzenia gospodarki lipidowej. Ich obecność wywiera negatywny wpływ na procesy krzepnięcia i powoduje wiele innych powikłań, o których dowiesz się z naszego artykułu!
Zaburzenie gospodarki lipidowej – jak zdiagnozować?
Jeżeli podejrzewasz u siebie problem z gospodarką lipidową, skonsultuj się z lekarzem, na przykład z Prywatnego Gabinetu Lekarskiego Małgorzaty Muzolf. Tylko kompetentne osoby są w stanie udzielić Ci rzetelnych informacji o stanie Twojego zdrowia oraz skierować na dalszą diagnostykę.
Najczęściej wykonywanym badaniem, które pokazuje problem z gospodarką lipidową, jest lipidogram. Zazwyczaj pacjenci wykonują to badanie profilaktycznie, wraz z pozostałymi badaniami krwi, co umożliwia wczesne wykrycie nieprawidłowości. Lipidogram to badanie składające się z czterech parametrów:
- cholesterolu całkowitego,
- cholesterolu HDL,
- cholesterolu LDL,
- trójglicerydów.
W sytuacji, gdy występuje zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego wraz ze wzrostem cholesterolu LDL, stwierdza się hipercholesterolemię. Z kolei podniesione stężenie trójglicerydów wskazuje na hipertriglicerydemię. U części pacjentów występuje hiperlidemia mieszana, będąca połączeniem dwóch wspomnianych zaburzeń, a wyniki ukazują jednocześnie podwyższone TG i cholesterol.
Cholesterol, a układ sercowo-naczyniowy
Zaburzenia gospodarki lipidowej, w tym zwiększony poziom cholesterolu, który nie został wcześnie wykryty, mają negatywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. To one znajdują się na liście czynników rozwoju chorób układu krążenia wraz z:
- paleniem tytoniu,
- otyłością,
- cukrzycą,
- nadciśnieniem tętniczym.
Wbrew panującemu przekonaniu sama dieta oraz zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych mogą niewiele zdziałać. Dopiero wdrożenie farmakoterapii połączonej z ograniczeniem tłuszczów nasyconych i potraw smażonych przyniesie oczekiwane efekty. Ponadto w diecie osób cierpiących na hipercholesterolemie zaleca się włączenie produktów bogatych w błonnik, takich jak razowe pieczywo i makarony, kasze, otręby oraz świeże warzywa i owoce. Dobrze przyswojony błonnik odpowiada za wiązanie cholesterolu, a następnie ułatwia jego wydalanie, skutecznie wspomagając leczenie.