Materiał Partnera Tworzenie instrukcji zabezpieczenia sklepów przed szkodnikami

Tworzenie instrukcji zabezpieczenia sklepów przed szkodnikami

Usług deratyzacji, dezynsekcji i dezynfekcji nie tylko służą bezpośredniemu zwalczaniu zagrożeń sanitarnych. Najlepsze pracownie DDD gwarantują również działania prewencyjne, które dedykowane są między innymi dla podmiotów z branży spożywczej i gastronomicznej, a także dla rolników. Szczególnie usługami profilaktyki higienicznej powinny być zainteresowane zaś sklepy spożywcze. Dla nich tworzone są specjalne instrukcje.

Czym są instrukcje zabezpieczenia sklepów przed szkodnikami?

Instrukcje zabezpieczania sklepów przed szkodnikami to specjalne dokumenty sanitarne, które niezbędne są w wielu zakładach pracy. Pracodawcy mają bowiem wedle przepisów prawa udostępniać swoim pracownikom, a nawet klientom wytyczne sanitarne. Wszystko to w trosce o najwyższą dbałość oferowanych produktów spożywczych, które muszą być chronione przed bakteriami, wirusami, insektami oraz większymi szkodnikami – gryzoniami. Jest to szczególnie ważne dzisiaj, w obliczu pandemii COVID-19.

Podkreślić warto, że instrukcje zabezpieczenia sklepów przed szkodnikami dotyczą higieny osobistej pracowników, sposobów pakowania i dystrybuowania żywności, a także jej przechowywania czy przetwarzania. Instrukcje tworzone są zaś po bardzo wnikliwych wizjach lokalnych, określeniu charakterystyki pracy danej firmy, a także po dostosowaniu dla danego podmiotu przepisów HACCP, GHP i GMP.

Czym są przepisy HACCP, GHP i GMP?

Przepisy HACCP, GHP i GMP, są stworzone po to, aby przetwarzana, magazynowana oraz sprzedawana żywność była bezpieczna dla człowieka. Normy te wpływają zatem na wysoką jakość produktów. Czym są zaś te normalizacje?

Za HACCP uznaje się system analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Jest to zatem całościowy zbiór procedur związanych z bezpieczeństwem żywności. GHP i GMP to zaś kolejno: Dobre Praktyki Higieniczne oraz Dobre Praktyki Produkcyjne. Odnoszą się one do wymagań sanitarnych w miejscu pracy, a także wyznaczają normy produkcyjne, które spełniają najwyższe standardy higieniczne.

Dla kogo dedykowane są instrukcje sanitarne?

Instrukcjami sanitarnymi powinny być zainteresowane sklepy spożywcze, warzywniaki, bary, stołówki, restauracje, a także inne punkty gastronomiczne oraz dystrybucyjne. Nie może wśród nich zabraknąć nawet kawiarni, lodziarni i przede wszystkim większych zakładów przetwórstwa żywności. Prócz sklepów instrukcje sanitarne są również tworzone dla rolników.

Do kogo jednak powinny zgłosić się takie podmioty? Pomoc w przygotowaniu odpowiedniej dokumentacji sanitarnej oraz metod zabezpieczania oferują takie firmy jak ANTIPEST. Są to specjalistyczne zakłady profilaktyki i zwalczania szkodników żywności, które przeprowadzają m.in. procesy fumigacji silosów zbożowych, magazynów spożywczych czy młynów. Firmy te muszą zatem posiadać liczne certyfikaty zgodne z normami europejskimi oraz krajowymi. Dotyczą one szerokich usług DDD: deratyzacji, dezynsekcji, dezynfekcji.

Instrukcje sanitarne w praktyce – przykład sklepu spożywczego

Sklepy spożywcze muszą według przepisów prawa posiadać elektroniczne instrukcje HACCP, które kontrolowane mogą być przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Dokumenty te są częścią szkoleń dla pracowników, a także powinny być drukowane i wykorzystywane w codziennej pracy. Dzięki temu kadra sprzedająca żywność będzie wiedziała, w jaki sposób przeciwdziałać np. bakteriom i wirusom na banknotach i monetach. Pracownicy dzięki instrukcjom wiedzą również, jakie środki dezynfekujące i czyszczące muszą wykorzystywać. Wytycznych jest bardzo wiele, a w czasie pandemii COVID-19 są znacznie rozszerzone. 

Opracowanie:

Podziel się