Artykuł sponsorowany Ubój oraz hodowla bydła mięsnego - Przydatne informacje

Ubój oraz hodowla bydła mięsnego - Przydatne informacje

Idąc do sklepu mięsnego, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, skąd pochodzi dane mięso, a także jak wygląda ubój zwierząt przeznaczonych na żywność dla nas. Zanim jednak mięso trafi na nasze stoły, warto zapoznać się z aspektami prawnymi dotyczącymi uboju, a także w jaki sposób powinniśmy hodować bydło i skąd je brać. Oto wszystko, co warto wiedzieć na temat uboju oraz hodowli bydła lub też żywca mięsnego.

Czym charakteryzuje się bydło mięsne?

Być może nie każdy z nas wie, ale nie każdy rodzaj bydła nadaje się na to, by przeznaczony był na mięso. Typ bydła mięsnego charakteryzuje się przede wszystkim tym, że posiada ono zwykle bardzo grubą, gąbczastą skórą pozbawioną nadmiernej ilości sierści. Oprócz tego zwierzęta te posiadają również bardzo umięśnioną szeroką szyję, małą głowę, wystające żebra, szeroką klatkę piersiową oraz prostokątny tułów.

Kategorie cenowe bydła mięsnego

Jeśli chodzi o cennik dotyczący bydła mięsnego, to bierze on pod uwagę przede wszystkim takie aspekty jak kategoria bydła, waga oraz wartość rzeźna i prezentuje się w następujący sposób:

  • Kategoria A - Jest to kategoria, która obejmuje buhajki mające nie więcej niż 2 lata.
  • Kategoria B - Tutaj klasyfikuje się dorosłe buhaje.
  • Kategoria C - W tej kategorii znajdują się wolce.
  • Kategoria D - Kategoria ta dotyczy krów.
  • Kategoria E - W tym przedziale znajdują się jałówki.
  • Kategoria IR - Jest to dość nietypowa kategoria do której należą jałówki oraz buhajki ważące nie więcej niż 300 kg.

Kwestie prawne dotyczące uboju bydła

Jeżeli chodzi o ubój jakichkolwiek zwierząt przeznaczonych na mięso, to jest to między innymi dokładnie określone w Rozporządzeniu Rady (WE) nr. 1099/2009 datowanego na 24 września, 2009 roku. Zabijanie zwierząt przeznaczonych do konsumpcji musi odbywać się przede wszystkim w humanitarny sposób oraz w miejscach, które są do tego przeznaczone, czyli profesjonalnych ubojniach posiadających niezbędne zezwolenia oraz aktualne badania sanitarne.

Dlaczego warto kupować bydło mięsne w sprawdzonym punkcie?

Jeżeli jesteśmy właścicielem ubojni lub też zamierzamy otworzyć własną hodowlę bydła mięsnego, to warto nabywać je tylko w sprawdzonych punktach choćby z tego względu, że jest to dla nas niejako gwarancja bezpieczeństwa, jeśli chodzi o zdrowie posiadanego tam bydła, ponieważ muszą one przechodzić okresowe kontrole weterynaryjne i są one przetrzymywane w bardzo sterylnych warunkach. Oprócz tego profesjonalny skup bydła zapewni nam transport zwierząt na określone przez nas miejsce. Jednym z miejsc w którym możemy zarówno kupić jak i sprzedać bydło mięsne jest firma P.H.U. Marpol posiadająca swoją siedzibę w województwie mazowieckim, a konkretniej w Wyszkowie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas