Artykuł sponsorowany Jakie wyróżniamy najpopularniejsze odmiany pieczarek?

Jakie wyróżniamy najpopularniejsze odmiany pieczarek?

Do najbardziej uniwersalnych odmian grzybów możemy zaliczyć między innymi pieczarki, które dostępne są na naszym rynku przez praktycznej cały rok. Stanowią bazowy składnik oraz wzmacniają smak wielu popularnych potraw. Z przeprowadzonych badań wynika, że wbrew powszechnej opinii posiadają one wiele wartości odżywczych, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Niewiele jednak osób wie, że na rynku istnieje kilka odmian tego rodzaju grzybów.

Rodzaje pieczarek

Do najpopularniejszej odmiany tych grzybów możemy zaliczyć pieczarkę białą. W celu ochrony przed ciemnieniem niezbędne jest skropienie kapelusza niewielką ilością soku z cytryny. Bardzo często podawana była w towarzystwie homarów oraz raków. Wszystko to wynikało z częstego mylenia ja z truflą. Specjaliści z firmy Fungipol twierdzą, że ta odmiana grzybów charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Biała pieczarka powinna znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Brązowa pieczarka charakteryzuje się mocnym kolorem oraz aromatem. Charakteryzuje się dużą zawartością witaminy B2 oraz D. Z kolei pieczarki portobello posiadają kapelusze o średnicy do 10 centymetrów. Idealnie sprawdza się więc do faszerowania. Ta odmiana charakteryzuje się dużą zawartością białka. To trzy najpopularniejsze odmiany pieczarek, które dostępne są na rynku.

W jakim miejscu rosną pieczarki?

Niewiele osób wie, że pieczarki należą w dużej mierze do grzybów hodowlanych. Niezbędne jest uprawianie ich w odpowiednio przystosowanych halach. Biała pieczarka wymaga utrzymywania odpowiednich warunków, które będą sprzyjać ich wzrostu. Chodzi tu głównie o dostęp do świeżego powietrza oraz temperatury. Niezachowanie odpowiednich parametrów sprawi, że zamiast kapelusza bardzo intensywnie będzie rozrastał się trzon pieczarki. Biała pieczarka może również zostać wyhodowana w domowych warunkach. Z pewnością każdy z nas mógł spotkać się z tym rodzajem grzybów w lesie oraz na łące. W takim wypadku niezbędne jest upewnienie się, czy przyrządzany aktualnie grzyb to pieczarka. Powinien charakteryzować się różowo-beżowa blaszka oraz białym kapeluszem i trzonem. Osoby, które często stosują pieczarki w codziennej diecie, najczęściej zmuszone są do ich zakupu sklepach spożywczych lub też supermarketach. Można również zdecydować się na hodowlę w domowych warunkach.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas