Materiał Partnera Jak klasyfikujemy jajka kurze?

Jak klasyfikujemy jajka kurze?

Sposobów klasyfikacji jajek kurzych jest kilka, a najważniejsze informacje możemy odczytać nie tylko z opakowania, ale także z kodu wytłoczonego na skorupce. Zaczyna się on od cyfry oznaczającej rodzaj chowu. Następnie mamy skrót, mówiący o tym, z jakiego kraju pochodzą jaja. Kolejne cyfry oznaczają: kod województwa, powiatu oraz zakresu działalności. Na końcu znajduje się cyfra, dzięki której możemy zidentyfikować producenta.

Podział jaj ze względu na jakość

W sklepach zetkniemy się tylko z jajami klasy A. To jaja świeże o przezroczystym białku i porowatej skorupce, których data przydatności wyznaczana jest maksymalnie na 28 dni od momentu zniesienia. Jaja klasy pierwszej są przeznaczone dla odbiorcy detalicznego. Ta klasa ma nam gwarantować dobrej jakości produkt. Klasa B oznacza jaja utrwalone lub chłodnicze o gorszych walorach smakowych, a klasa C niesortowane, przeznaczone do wykorzystania w przemyśle.

Klasyfikacja jaj według wagi

Innym kryterium podziału jaj kurzych jest ich wielkość, która określana jest na podstawie wagi. Taka klasyfikacja ma ułatwić wybór konsumentom. Znając rozmiar jaja, możemy odpowiednio dopasować do niego czas gotowania. To także istotna informacja z punktu widzenia przepisów kulinarnych. Wypiek może nam się nie udać, jeśli źle dobierzemy proporcje, używając np. zbyt dużych jaj. W Polsce rozróżniamy cztery rodzaje jaj kurzych:

  • S – małe jaja, o wadze poniżej 53 g;
  • M – średnie jaja, o wadze między 53 g a 63 g;
  • L – duże jaja, o wadze między 63 a 73 g;
  • XL – bardzo duże jaja, o wadze powyżej 73 g.
Niezależnie od rozmiaru i wagi, w sklepach natkniemy się na jaja kurze o białej lub brązowej skorupce. Warto wiedzieć, że o kolorze nie decyduje rodzaj chowu czy paszy. Barwa skorupki wynika z cech osobniczych nioski, a więc jest kwestią genów. Od wielu lat toczy się dyskusja, które jaja są lepsze: białe czy brązowe. Co więcej, sympatie konsumenckie w zakresie koloru różnią się w poszczególnych krajach. Nie ulega jednak wątpliwości, że kolor skorupki nie wiąże się w żaden sposób ani ze smakiem, ani z jakością - wyjaśnia przedstawiciel Fermy Jajolux spod Wrocławia.

Jaki jest podział jaj ze względu na rodzaj chowu?

Wokół sposobu chowania kur od lat toczy się ożywiona dyskusja. Obecnie w Polsce mamy podział jaj kurzych ze względu na:

  • chów ekologiczny – oznaczony symbolem 0. Hodowcy muszą spełnić szereg wymagań, aby stworzyć odpowiednie warunki życia nioskom. Kury zamiast klatek mają kurniki, a także dostęp do wybiegu. Są karmione ekologiczną paszą.
  • chów wolnowybiegowy – jajka tej kategorii są oznakowane nr 1. Kury mają dostęp do wolnego wybiegu pokrytego roślinnością, ale mają już nieco mniej miejsca niż w fermach ekologicznych.

  • chów ściółkowy – oznaczany jest numerem 2. Nioski przebywają w zamkniętych pomieszczeniach, z grzędami, gniazdami i ściółką. Mają niewiele miejsca, na 1m2 przypada 9 kur.
  • chów klatkowy – jaja tej kategorii rozpoznamy po numerze 3. Kury są chowane w klatkach, a na jedno zwierzę przypada 550 cm2. Chowu klatkowego chcą zakazać środowiska proekologiczne. Domaga się tego obywatelska inicjatywa Koniec Epoki Klatkowej, która dąży do zmiany prawa w tym zakresie w całej Unii Europejskiej.

Podziel się